Европейската комисия обяви първите 1,2 млрд. евро инвестиции от Европейския

...
Европейската комисия обяви първите 1,2 млрд. евро инвестиции от Европейския
Коментари Харесай

ЕС с първи инвестиции в отбраната за 1,2 млрд. евро

Европейската комисия разгласи първите 1,2 милиарда евро вложения от Европейския фонд за защита за работа по разнообразни планове, в това число за изтребители от последващо потомство.

Фондът, основан през 2019 година, може да се похвали с бюджет от 7,9 милиарда евро за интервала 2021-2027 година и има за цел да поддържа съдействието в региона на отбранителното произвеждане в Европейски Съюз и създаването на военни технологии.

Одобрените през днешния ден европейски средства ще поддържат " идващото потомство изтребители, бронирани машини и кораби, както и сериозни отбранителни технологии в региона на космоса, киберпространството, военния облак, изкуствения разсъдък, полупроводниците и медицинските контрамерки ", съобщи Комисията.

Близо 100 млн. евро ще бъдат отпуснати по стратегия за прихващане на хиперзвукови ракети (EU HYDEF), разработвана за 2035 година от испанската компания Sener. Други 75 млн. евро ще отидат за плана за въздушен пердах EICACS, разработван от френската компания Dassault Aviation. Съфинансират се общо 61 плана, определени през юли от комисаря по вътрешния пазар на Европейски Съюз Тиери Бретон.

Доставките на оръжия за Украйна в помощ на спора ѝ с Русия понижиха размера на арсеналите и демонстрираха границите на военния потенциал на европейските страни. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР