Европейската комисия обяви няколко действия, които дават на младите хора

...
Коментари Харесай

По-силен глас за младите хора при изготвянето на политиките на ЕС

Европейската комисия разгласи няколко дейности, които дават на младежите по-голяма опция да вземат участие във вземането на решения и задълбочават младежкото измерение в политиките на Европейски Съюз в интервала преди и след европейските избори през 2024 година Обявените дейности се основават на резултатите от Европейската година на младежта (2022 г.), в границите на която Европейска комисия набеляза повече от 130 политически начинания за младежите .

Илиана Иванова , комисар по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта, съобщи:

„ Младите хора са утрешните водачи, само че също по този начин и днешните носители на смяна. Тяхното присъединяване е от извънредно значение, защото те ще живеят с последствията от нашите решения. Ето за какво им даваме опция да имат по-силен глас при правенето на политиките на Европейски Съюз и отговаряме на опасенията им в области, които са значими за тях. Това е нашият ангажимент да изградим по-добро бъдеще за идващото потомство. “

При създаването на политики, Комисията се ангажира да регистрира систематично въздействието им върху младежите посредством използване на така наречен „ младежка инспекция “ (youth check) в границите на тактиката на Европейски Съюз за младежта за интервала 2019—2027 година, както и посредством организирането на разговори сред младежи и комисари, профилирани кръгли маси и други форми на продан сред юношески организации, млади откриватели, представители на страните членки и останалите институции на Европейски Съюз. Комисията също по този начин ще укрепи разговора на Европейски Съюз по въпросите на младежта — най-големият механизъм за присъединяване на младежите в Европа.

Сред препоръчаните съответни дейности на Комисията по значими за младежта тематики попадат също:

 – Работа по основаване на взаимна европейска просветителна степен в сходство с европейската тактика за университетите;

 – Създаване на платформа за постоянен разговор и съвещания с юношески организации от целия свят в региона на външната активност на ЕС;

 – Актуализиране на рамката за качество на стажовете, заслужено заплащане и достъп до обществена закрила;

 – Изготвяне на насоки за благосъстоянието в училищата;

 – Обращение към младежите посредством идната акция на Комисията за климата и демокрацията преди изборите за ЕП;

 – Повече благоприятни условия за младежка доброволческа активност и допълнение на бюджета на поканата за показване на оферти по линия на Европейския корпус за взаимност за 2024 година от стратегия „ Хоризонт Европа “;

 – Продължаване на самодейността ALMA (aim, learn, master, achieve — стреми се, учи, овладей, постигай), с цел да се помогне на младежи в неравностойно състояние да се интегрират посредством образователен опит в чужбина.

Два месеца преди провеждането на изборите за Европейски парламент — от 12 до 19 април — ще се организира Европейската седмица на младежта през 2024 година , която ще бъде отдадена на демократичното присъединяване и изборите .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР