Европейската комисия обяви днес плановете си за изграждането на структура

...
Европейската комисия обяви днес плановете си за изграждането на структура
Коментари Харесай

Европа ще развива собствени суперкомпютри

Европейската комисия разгласи през днешния ден проектите си за построяването на конструкция от високопроизводителни изчислителни технологии, която да обхване всички искащи страни-членки. Идеята е Европа да стане по-конкурентноспособна и самостоятелна, а европейските данни - предпазени. Вижте повече в идващия репортаж.


Суперкомпютрите са нужни за обработката на все по-големите размери от данни. Изчислителната мощ в Европейския съюз не дава отговор на потребностите на бизнеса и учените. Затова те постоянно търсят помощ отвън Европа, само че по този начин данните и комерсиалните им секрети стават застрашени. Брюксел разгласи през днешния ден основаването на взаимно дружество, което ще придобие, построи и внедри в държавите-членки инфраструктура от високопроизводителни изчислителни технологии. Засега 13 страни, измежду които е и България, са изявили интерес да вземат участие в плана.
Мария Габриел - комисар по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество: " Тези суперизчислителни технологии ще отворят пътя за нови научни и индустриални приложения като да вземем за пример създаването на нови медикаменти, нови козметични артикули, основаването на нови самолети, здравна диагностика и разбирането и моделирането на човешкия мозък. И още - с тях ще можем по-добре да предвидим измененията в климата ".
Новото дружество ще подкрепя и стратегии за научни проучвания и нововъведения. Мария Габриел се надява то да проработи дейно още при започване на 2019 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР