Европейската комисия обяви, че планира да инвестира 1 млрд. евро

...
Европейската комисия обяви, че планира да инвестира 1 млрд. евро
Коментари Харесай

Брюксел инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютри

Европейската комисия разгласи, че възнамерява да влага 1 милиарда евро в създаването на суперкомпютри, които „ носят изгоди за обществото “, съобщи „ Бизнес Инсайдър “.

От комисията обявиха, че имат намерение да финансират построяването на европейски суперкомпютри (High-Performance Computers) от международна класа посредством самодейността “EuroHPC ”, която ще разреши на европейските компании и учени да обработват огромни бази от данни, без да имат потребност от помощта на страни отвън Европейски Съюз.   

„ Суперкомютрите са моторът, който задвижва цифровата стопанска система “, съобщи зaместник-пpeдceдaтeлят нa Европейска комисия Aндpyc Aнcип, oтгoвapящ зa eдинния цифpoв пaзap.

„ Това е сложна конкуренция, в която Европейски Съюз изостава:  не разполагаме с нито един суперкомпютър в челната десетка на света. С самодейността EuroHPC желаеме да предоставим на европейските откриватели и компании суперкомпютърен потенциал на международно ниво до 2020 година, с цел да развият технологии от сферата на изкуствения разсъдък и да основат бъдещите ежедневни приложения в области като опазването на здравето, сигурността и инженерните науки “, добави Ансип.

Комисията е подготвена да влага 486 млн. евро във високопризовдителни компютри и желае страните членки да обезпечат спомагателни 500 млн. евро до 2020 година От Брюксел оповестиха, че са отворени и за частни вложения.

В момента двата най-бързи суперкомпютъра се намират в Китай, като в топ 10 има и машини от Съединени американски щати и Япония. Еврокомисията се надява, че програмата EuroHPC ще помогне на Европа да влезе в челна десетка с два суперкомютъра, които да са способни да правят десетки милиарди интервенции в секунда.

„ Суперкомпютрите са в основата на огромните достижения и нововъведения в доста области, които директно засягат всекидневието на европейските жители. С тяхна помощ можем да развием персонализирана медицина, да пестим сила и да се борим по-ефективно против изменението на климата. “, съобщи българският eвpoĸoмиcap по въпросите за дигитaлнaтa иĸoнoмиĸa и oбщecтвo Mapия Гaбpиeл.

„ Разработването на по-добра европейска инфраструктура от суперкомпютри носи със себе си капацитет за основаване на нови работни места и е основен фактор за цифровизацията на промишлеността и подобряването на  конкурентоспособността на европейската стопанска система. “, добави Габриел.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР