Европейската комисия обяви, че не поставя под въпрос резултатите и

...
Европейската комисия обяви, че не поставя под въпрос резултатите и
Коментари Харесай

ЕК не поставя под въпрос резултатите от преброяването в РСМ

Европейската комисия разгласи, че не слага под въпрос резултатите и методологията от преброяването в Северна Македония, резултатите от което бяха показани в сряда, оповестява МИА.

„ Не разясняваме тези резултати. Както е посочено в Доклада за Северна Македония от 2021 година, законът и методологията, на които се основава подготовката, организацията и провеждането на преброяването, са в общи линии в сходство със съответните стандарти, избрани от статистическото законодателство на Европейския съюз “, съобщи представителят на Комисията Ана Писонеро пред държавната организация на югозападната ни съседка в петък.

Европейската комисия приветства преброяването и го дефинира като огромно достижение.

Общото преброено население в страната е 2 097 319 души, от които 1 836 713 живеят в Република Северна Македония. Нерезидентното население, т.е. хората, които не живеят в страната повече от година, е 260 606 души. На терен не са преброени общо 132 260 души, за които данните са взети от административни източници.

От общото непрекъснато население в страната 58,4% от популацията се е заявило като македонци, 24,3% като етнически албанци, 3,86% като турци, по-късно 2,53% като роми, 0,47% като власи, 1,3% като сърби и 0,87% като бошняци. Според резултатите от преброяването, за българи в РСМ са се оповестили 3504 души.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР