Европейската комисия обмисля да вземе 50 милиарда евро от печалбите

...
Европейската комисия обмисля да вземе 50 милиарда евро от печалбите
Коментари Харесай

Брюксел иска да отмъкне €50 милиарда от печалбите на Европейската централна банка

Европейската комисия обмисля да вземе 50 милиарда евро от облагите на Европейската централна банка (ЕЦБ), с цел да запълни дупката в дълготрайния бюджет на Европейски Съюз след Brexit.

Комисията ще разиска проекта на седмичното си съвещание в сряда, където ще прегледа редица нови източници на доходи, пробвайки се да резервира финансовата си мощност, откакто вторият максимален вносител в бюджета на Европейски Съюз - Англия напусне блока през 2019 година

Подобен ход ще отклони облагите на 19-те национални централни банки в еврозоната от отпечатването на банкнотите непосредствено в хазната на Европейски Съюз. Комисията счита, че потокът от доходи може да генерира 56 милиарда евро през 7-годишния интервал на идващия европейски бюджет.

ЕЦБ разпределя над 90% от облагите от издаването и поддържането в обращение на еврото сред 19-те централни банки в еврозоната, които постоянно трансферират част от тях в своите национални бюджети.

Брюксел счита, че вземането на тези средства от ЕЦБ е бърз метод за генериране на средства за общия бюджет на Европейски Съюз, защото няколко по-богати страни членки, измежду които Холандия и Австрия, отхвърлят да усилят вноските си в бюджета на Европейски Съюз от 1 трилион евро след напускането на Англия.

" Това е един от най-лесните разновидности за бюджета ", твърди посланик от Европейски Съюз. Друг почитан чиновник от страна в еврозоната споделя, че са към този момент почнали съвещания сред държавното управление и централната банка на страната за прехвърлянето на парите към Брюксел.

ЕЦБ счита, че всяка смяна в метода, по който разпределя облагите си, ще изисква законова смяна в статута на банката.

" Заедно със личните си облаги националните централни банки ги разпределят (парите от издаването на еврото) съгласно националното законодателство на своите акционери, които са министерствата на финансите. Съответните министерства и държавни управления вземат решение какво вършат с тези пари ", се споделя в изказване на финансовата институция.

В допълнение към схемата с ЕЦБ, Комисията изготвя проекти за така наречен " вноска от пластмаса ", с цел да разшири разходните си запаси. През януари Гюнтер Йотингер, комисарят по бюджета на Европейски Съюз, съобщи, че детайлностите за формата на пластмасовия налог ще бъдат оповестени в формалното бюджетно предложение на Комисията при започване на май.

Дискусиите за бюджета в Брюксел имат мощен политически заряд постоянно изправят едни против други богати чисти вносители като Франция и Германия и по-бедните бенефициенти като Полша и Унгария. Но последните договаряния за новия бюджет са още по-сложни поради черната дупка Brexit, политически провокации като миграцията, и френската самодейност за основаване на принадлежности за разходване единствено в границите на еврозоната.

Докато Комисията е виновна за предлагането на структурата на общия бюджет, окончателните решения за неговия размер и състав ще бъдат на националните държавни управления, които ще обсъдят въпроса през идващите месеци.

В отговор на френските хрумвания за усилване на потенциала на еврозоната за битка с рецесии през май Брюксел ще разгласи проекти за " фискална стабилизираща функционалност " за отбрана на капиталовите разноски, когато държава-членка на валутния съюз претърпи стопански спад.

Идеята по никакъв начин не се харесва на Холандия и Финландия, които желаят държавните управления да държат под надзор обществените си финанси, вместо да получават достъп до повече финансиране на ниво Европейски Съюз.

Опитвайки се да разсее страховете на противопоставящите се държавни управления, Брюксел предлага система от безплатни помощи и облекчени заеми, които страните от еврозоната могат да употребяват по време на рецесия.

" Работим по съответно предложение, което ще работи със заеми и възможни лимитирани дотации ", зам.-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис пред евродепутатите. Комисията желае новата система да включва и Европейския стабилизационен механизъм - държавният избавителен фонд на еврозоната.

По-голямата част от дълготрайния бюджет на Европейски Съюз се образува от вноски от държавите-членки, като към 20% идват от доходи от целия Европейски Съюз, известни като " лични запаси " като Данък добавена стойност и мита.

Комисията има за цел да преодолее дефицита на финансиране от 15 милиарда евро годишно след Brexit благодарение на композиция от съкращения на разноските и свежи пари.

Но държавните управления на Европейски Съюз от дълго време се опълчиха на опитите на Брюксел да генерира лични принадлежности за привличане на доходи, като налози в целия Европейски Съюз, които съгласно тях лишават доходи от националните хазни.

Всяко нахлуване върху облагите на ЕЦБ рискува да разгневи националните централни банки, които яростно бранят независимостта си от политическата интервенция и сега могат да употребяват облагите си, както сметнат за подходящо. В Германия да вземем за пример Bundesbank годишно отпуска част от годишните си облаги на държавната хазна.

Критиците напомнят, че облагите от общата валута са мощно изменчив източник на доходи. Ниските лихвени проценти значат, че ЕЦБ не е генерирала облага от печатането на банкноти от 2015 година, съгласно последния й годишен отчет.

Седмичното съвещание в сряда ще даде опция на комисарите да обсъдят по какъв начин да оформят бюджетните проекти, преди да бъдат оповестени през май.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР