Европейската комисия не планира да позволи на земеделските стопани допълнителни

...
Европейската комисия не планира да позволи на земеделските стопани допълнителни
Коментари Харесай

Евросъюзът планира да не освобождава фермерите от екологични мерки за 2024 г.

Европейската комисия не възнамерява да разреши на земеделските стопани спомагателни изключения от ограниченията за запазване на околната среда за още една година, с цел да подтиква производството на зърнени култури, разяснява еврокомисаряя по земеделието Януш Войчеховски, макар растящия напън за това от страна на държавите-членки, оповестява EUROACTIV.

В напъните си да противодейства на въздействието на съветската инвазия в Украйна, Европейски Съюз позволи краткотрайни дерогации от избрани екологични условия в програмата на Европейски Съюз за субсидиране на селското стопанство, Общата селскостопанска политика (ОСП), както през 2022 година, по този начин и през 2023 година – и неотдавна коалиция от държави- членки започва акция, която да продължи през 2024 г.

Разхлабването на зелените ограничения беше ориентирано към максимизиране на потенциала за произвеждане на зърнени култури в Европейски Съюз в подтекста на страховете от дефицит на зърно след нахлуването на Русия в Украйна.

По-конкретно, това би включвало удължение на краткотрайните изключения за разпоредбите за сеитбообръщение и потреблението на угари.

Наборът от дерогации включва и по-гъвкави правила по отношение на пашата на непрекъснати пасища и подготовката на почвата за развъждане на култури през есенния и зимния интервал на 2023 година и 2024 г.

Това обаче надали ще мине, счита еврокомисарят по земеделието.

Шест държави-членки настояха за спомагателна еластичност във връзка с екологичните ограничения в програмата на Европейски Съюз за субсидиране на селското стопанство за 2024 година, макар че не е направена оценка на въздействието на предходните изключения – ход, подложен на критика от зелените групи.

„ Комисията не е мислила за удължение на [екологичните изключения], тъй като обстановката на пазара се е трансформирала “, сподели той пред евродепутатите в комисията по земеделие на Европейския парламент.

Той също по този начин означи, че като се има поради, че предходните дерогации са били „ изключителна обстановка “, изпълнителната власт на Европейски Съюз „ няма право да вземе друго решение за използване по този въпрос “. Като такова, решението за разширение на изключенията ще изисква „ цялата законодателна процедура “, изясни той.

„ Ще би трябвало да променим главния акт, тъй като не можем да вземем друго решение за използване. Само [тогава] беше допустимо да се направи това “, изясни той.

Комисарят уточни, че първичното решение е взето в друг подтекст, когато износът на основни хранителни артикули от двете селскостопански центрове се срина и производството на зърнени култури в Европейски Съюз се очакваше да бъде по-ниско заради рискови климатични условия.

„ Някои страни членки даже вкараха възбрана за експорт – през днешния ден обстановката към този момент е напълно друга, мислим за забрани за импорт “, уточни той и добави, че Европейски Съюз „ може би не би трябвало да усилва нашите индустриални площи “, до момента в който има остатък от зърно.

Повечето държави-членки упорстват за спомагателна еластичност във връзка с екологичните ограничения в програмата на Европейски Съюз за субсидиране на селското стопанство в опит да усилят производството и да запълнят празнината, оставена от войната в Украйна.

По-рано през юни повече от 100 организации на гражданското общество приканиха Комисията да не позволява нови дерогации в взаимно отворено писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Междувременно изследване за прекъсването на ограниченията, формирано от коалиция от зелени групи в края на май, твърди, че те са  не изпълнили обещанията си.

Този ход обаче надали ще се хареса на асоциацията на фермерите в Европейски Съюз COPA-COGECA, която упорства за удължение на дерогациите заради въздействието на тези климатични условия върху идната селскостопанска година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР