Европейската комисия не може да вземе отношение по сделката за

...
Европейската комисия не може да вземе отношение по сделката за
Коментари Харесай

ЕК не може да вземе отношение по сделката за ЧЕЗ

Европейската комисия не може да вземе отношение по договорката за активите на ЧЕЗ в България. Това изясни заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович след края на конференцията " Ролята на неправителствените организации за възстановяване на енергийната политика и нормативната база в региона на енергетиката - провокации пред Югоизточна Европа ", която се организира в София.

" Това е договорка сред две частни компании ", посочи Шефчович. В този смисъл, от Европейска комисия се интересуват единствено дали се съблюдават всички правила и закони на европейското законодателство. Той добави, че има информация за това, че способените органи правят всички нужни оценки и инспекции.

Марош Шефчович разяснява още, че Европейската комисия поддържа построяването на газоразпределен център в България, тъй като още по време на първата среща на групата за газова съгласуваност в Централна и Източна Европа е било взето решението всяка страна от района да има най-малко три източника на доставка на природен газ, с цел да се реализира диверсификация. По думите му България е най-подходяща да бъде център, защото има удобно географско състояние. Освен това има доста положително развиване на интерконекторни връзки в България - както тези, които сега са построени, по този начин и тези, които са в развой на създаване.

" Идеята е да има доста мощна газова ликвидност в района. Това е мощно подкрепено от Европейска комисия и нашата цел е България да се трансформира от една страна, която транзитира газ, в една страна, която търгува с газ ", добави Шефчович.

По рано заместник-председателят на Европейска комисия се срещна и с премиера Бойко Борисов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР