Европейската комисия не бива да допуска производителите в Съюза да

...
Европейската комисия не бива да допуска производителите в Съюза да
Коментари Харесай

Иво Христов: Земеделската комисия в ЕП гласува да има контрол на вноса на птиче месо от Украйна

Европейската комисия не трябва да позволява производителите в Съюза да бъдат пострадали от сключваните търговски съглашения, счита евродепутатът.
Комисията по земеделие и развиване на селските региони гласоподава през днешния ден на свое съвещание мнение по Споразумението сред Европейския съюз и Украйна за изменение на комерсиалните преференции за месо от домашни птици и артикули от такова месо. Становището беше признато с 34 гласа " за " против 9 " срещу " и двама въздържали се.

По думите на Иво Христов, докладчик по мнението от името на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, с това гласоподаване земеделската комисия декларира позицията си, че би трябвало да бъдат признати съответни механизми, които да защитят европейските производители от нелоялна конкуренция и нарушавания на положителните търговски практики.

Припомняме, че при започване на октомври месец българският евродепутат се разгласи за краткотрайно прекратяване и даже понижаване на тарифните преференции при положение на разтърсвания в чувствителни браншове. По думите му се чака производителите на птиче месо да бъдат пострадали и от други търговски съглашения, като да вземем за пример това с " Меркосур ".

Предстои гласоподаване на отчета във водещата за него Комисия по интернационална търговия (INTA), а след това и гласоподаване в пленарна зала в границите на сесията на Екологичен потенциал през декември.

Квотата за импорт на украинско пилешко месо е контрактувана през 2016 година със съглашението за асоцииране на Украйна към Европейски Съюз. През 2016 година страната е доставила на европейския пазар по-малко от 50 хиляди тона пилешко месо. Само за две години обаче размерът на вноса се усилва до 123 хиляди тона.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР