Европейската комисия наложи глоба в размер на 857 млн. евро

...
Европейската комисия наложи глоба в размер на 857 млн. евро
Коментари Харесай

Еврокомисията глоби BMW и Volkswagen с 875 млн. евро.

Европейската комисия наложи санкция в размер на 857 млн. евро на BMW и Volkswagen Group, в която влизат марките VW, Audi и Porsche, за нарушение на разпоредбите за конкуренция в Европейския съюз и за подписване на картелно съглашение в региона на пречистващите системи на дизеловите коли.

От Брюксел оповестиха, че концерните Daimler, BMW и Volkswagn са „ нарушили антимонополните прави в Европейски Съюз, като се влезнали в сговор във връзка с механически разработки в региона на системите, пречистващи азотни оксиди. Всички страни признават виновността си и са се съгласили на извънсъдебно съглашение.
 Бивш началник на BMW застана отпред на Daimler Бивш началник на BMW застана отпред на Daimler
Германският тръст Daimler избра Бернд Пишецридер за ръководител на Надзорния съвет, като той заменя Манфред Бишоф, който беше отпред...

Групата Volkswagen е санкционирана с 50,4 млн. евро, а BMW – с 372,8 млн. евро. Така общата сума е 875 189 000 евро. Отбелязва, че Daimler не е осъден, защото точно оттова оповестиха на Европейска комисия за съществуването на този картел. Това спести санкция от 727 евро за немския тръст.

„ Пет производители на коли - Daimler, BMW, Volkswagen, Audi и Porsche, разполагат с технологии, позволяващи намаляването на нездравословните излъчвания в сходство със стандартите в Европейски Съюз. Те обаче са отказали да употребяват капацитета на тази технология. Ще бъдем безпощадни, когато става въпрос за сходни дейности, защото това е нелегално. Конкуренцията и нововъведенията са доста значими в битката със замърсяването и това наше решение демонстрира, че ще накажем всички форми на картел, поставящи под въпрос задачите ни “, съобщи заместник-председателят на Европейска комисия – Маргарет Вестагер.

В изказването на Европейска комисия се споделя още, че автомобилните производители са организирали постоянни срещи за разискване на технологиите за изборно каталитично възобновяване (SCR), което отстранява нездравословни излъчвания на азотни оксиди (NOx) от дизеловите коли благодарение на впръскване на специфична течност, известна като AdBlue, в потока от отделяните газове.

Тези срещи за траяли 5 години, като на тях производителите са се уговаряли да не се конкурират в тази сфера, тъй като това ще докара до съществени спомагателни разноски. Освен това фирмите са си обменяли и конфиденциална информации.
 Поискаха възбрана на рекламите на бензинови и дизелови коли в Европа Поискаха възбрана на рекламите на бензинови и дизелови коли в Европа
Европейската комисия е записала Европейска гражданска самодейност „ Забрана на рекламата и спонсорство на изкопаеми горива&ldqu...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР