Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото

...
Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото
Коментари Харесай

Европейската комисия глоби БЕХ със 77 млн. евро

Европейската комисия наложи санкция на „ Български енергиен холдинг “ (БЕХ), неговото дъщерно сдружение за доставка на газ „ Булгаргаз “ и неговото дъщерно сдружение за газова инфраструктура „ Булгартрансгаз “ (групата БЕХ) в размер на 77 068 000 евро. Причината - блокиране на достъпа на съперници до основна газова инфраструктура в България в нарушаване на антитръстовите правила на Европейски Съюз.
Глобата е в резултат на наказателната процедура, стартирана против България в резултат на тъжба на " Овергаз " за ограничение на достъпа до газова инфраструктура.

Според решението, представено от пресцентъра на Еврокомисията, се показва, че групата БЕХ има господстващо състояние както на пазарите за газова инфраструктура, по този начин и на пазарите за доставка на газ в България.
Друго умозаключение гласи, че БЕХ и неговите дъщерни сдружения са злоупотребили с господстващото си състояние, като са попречили навлизането на пазарите за доставка на газ в България посредством непозволено ограничение на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. БЕХ е употребило господстващото състояние на едно от дъщерните си сдружения — „ Булгартрансгаз “, с цел да отбрани съвсем монополното състояние на другото си дъщерно сдружение, „ Булгаргаз “, във връзка с доставките на газ. Освен това „ Булгаргаз “ се е презапасявало с потенциал по единствения газопровод за импорт, транспортиращ газ през Румъния за България, с цел да не може той да бъде употребен от евентуални съперници.
В интервала сред 2010 и 2015 година групата БЕХ е блокирала достъпа до следната газова инфраструктура:
- вътрешната газопреносна мрежа на България,

- единственото газохранилище в България и

- единствения газопровод за импорт на газ в България, който е бил напълно запазен от БЕХ.
Без да имат достъп до тази съществена инфраструктура, за евентуалните съперници е било невероятно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро в България. Това е попречило на развиването на конкуренция и е осигурило съвсем монополно състояние на " Булгаргаз ", прецизират от Европейска комисия.

Припомняме, че Европейска комисия стартира наказателна процедура против България, откакто " Овергаз " подаде тъжба, че държавните предприятия, които на процедура имат монопол върху тръбите, са лимитирали достъпа ѝ до газовата инфраструктура и до пазара на газ. През 2015 година инспекцията приключи с извод, че има нарушавания, като на България беше препоръчано да показа проект за прекратяването им под опасност от наказания.
Европейската комисия беше склонна да понижи санкцията доста, в случай че бъдат изпълнени избрани ограничения. Една от тях е признаването на виновност, което понижа глобата до 70 млн. евро. Иначе тя можеше да надмине 300 млн. евро. През юли месец тази година Народното събрание реши, че страната ни ще търси съглашение с Европейска комисия. По този метод си подсигури първия вид, макар че през 2017 година депутатите гласоподаваха срещу признаването на виновност.
Това дело е една от аргументите за аферата " ЦУМгейт " - срещата сред основния прокурор Сотир Цацаров и притежателя на " Овергаз " Сашо Дончев, която се състоя в ЦУМ преди прокуратурата да разгласи, че ревизира " Овергаз " поради допустимо разминаване сред направени действителни вложения и утвърдени вложения от КЕВР. " Овергаз " пък подаде още през 2011 година тъжба поради възползване от монополна позиция от страна на " Булгартранзгаз " и " Булгаргаз " на пазара за индустриални консуматори на природен газ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР