Европейската комисия изпрати предупредително писмо на Унгария, че ще спре

...
Европейската комисия изпрати предупредително писмо на Унгария, че ще спре
Коментари Харесай

ЕК спира плащането от фондове за Унгария?

Европейската комисия изпрати предупредително писмо на Унгария, че ще спре заплащанията по еврофондовете.  Като причина от Еврокомисията показват злоупотреби с публични поръчки, с които е ощетен бюджетът на Европейския съюз.

Посочени са проблеми, свързани с контрола, одита, прозрачността и отчетността на публичните поръчки. Европейска комисия е на мнение, че унгарските управляващи не спомагат и пречат на следствията, което е причина за сериозна финансова корупция и нарушение на европейското законодателство. Еврокомисарите сочат за голям проблем и липса на ефикасна рамка за битка с корупцията, както отсъствието на без значение следствие на финансовите измами.

Европейска комисия за пръв път изпраща уведомително писмо от подобен темперамент на Будапеща, което е първата стъпка от процедурата, която би могла да приключи със прекъсване на финансирането от еврофондовете. Предупреждението е обвързано с новия механизъм, който обвързва европейското финансиране със спазването на върховенството на закона в страните членки на Европейски Съюз.

Правителството на Виктор Орбан има период за отговор два месеца, в който да даде пояснение и да предложи метод нарушаванията да бъдат прекратени. В случай че това не бъде направено, Унгария рискува да бъде лишена от заплащания по европейските еврофондове – решение, което се взема от Съветана Европейски Съюз с квалифицирано болшинство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР