Европейската комисия изключи някои от най-големите инвестиционни банки от възможността

...
Европейската комисия изключи някои от най-големите инвестиционни банки от възможността
Коментари Харесай

Брюксел изключи 10 големи банки от набирането на заема за възстановяване

Европейската комисия изключи някои от най-големите капиталови банки от опцията да вземат участие в първичното предложение на емисията облигации за финансиране на възобновяване на европейската стопанска система от световната пандемия. Както е известно, Европейска комисия възнамерява за тази цел да набере  800 милиарда евро дълг от финансовите пазари. 

Изключените банки са тези, които по-рано са правили нарушавания против конкуренцията, съобщи Ройтерс.

“Еврокомисията деликатно ще ревизира дали банките, които са били отговорни за нарушаването на антимонополните закони, са взели задоволителни ограничения да преустановят въпросните практики и за подхванали стъпки за предотвратяването на тяхното ново проявяване “, се споделя в известие на Европейска комисия.

„ Докато трае тази инспекция въпросните институции ще бъдат позволени до мрежата от първоначални дилъри, само че няма да бъдат поканени да правят самостоятелни синдикирани транзакции “, изясняват още от Европейска комисия.

Първични дилъри са тези банки, които продават дълговите облигации непосредствено на крайните вложители, за което вземат такси на стойност милиони евро.

В известието обаче не се споделя кои са въпросните банки.

Говорител на Комисията е допълнил, че става дума за 3 потвърдени случая на картелни съглашения, през последните 3 години, в които са взели участие общо 10 банки. Сред тях са и някои от най-големите банки, първоначални дилъри.

Ройтерс напомня, че през април и май тази година Европейска комисия санкции Bank of America, Credit Agricole, Natixis, Nomura, Natwest markets (бившата RBS) и UniCredit за два случая на картелни съглашения.

Deutsche Bank също беше част от един от тези картели, само че не беше санкционирана, защото разкри информация за сделките пред Европейска комисия.

Британската Barclays и американските Citigroup, JPMorgan и Natwest бяха санкционирани през 2019 година за манипулиране на пазара за паричен продан.

Тези банки са измежду 39-те първоначални дилъри на синдикиран дълг в Европейски Съюз, които вършат големи облаги от въпросните покупко-продажби.

Всички банки, упоменати от Ройтерс са отказали коментар.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР