Европейската комисия иска да насърчи пазара на труда чрез пакета

...
Европейската комисия иска да насърчи пазара на труда чрез пакета
Коментари Харесай

Петър Витанов: Недостигът на шофьори форсира промените в новите транспортни правила в Европа

Европейската комисия желае да насърчи пазара на труда посредством пакета с промени, свързани с придвижването по пътищата, съобщи в предаването „ Хора, пътища коли “ по БНР евродепутатът Петър Витанов. Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал приказва и за преимуществата, които ще даде цифровата брошура за цяла Европа, както и опцията на 17-годишните да карат с компаньон, в случай че са взели шофьорския си изпит. Витанов е координатор в Комисията по превоз в Европейския парламент и ще взе участие интензивно в изработването на новото законодателство.

Петър Витанов обърна внимание, че има изострен недостиг на водачи на камиони в Европейския съюз, което слага под въпрос веригите на доставки.

 „ Няма водачи. Дори след пакета „ Мобилност “, когато бяха подхванати рестриктивните ограничения, никой по пътищата на Европа не управлява дали те се съблюдават, тъй като просто няма водачи. Ако глобяват източноевропейските водачи, няма кой да кара стока по магазините “, разяснява Витанов и подсети рецесията с празните лавици във Англия.

Свалянето на възрастовата граница за водачите до 17 години, се прави за попълване на свободните места на пазара на труда. В момента в Европа има дефицит на половин милион водачи.

„ В доста страни в Европа правото да шофираш тежкотоварен автомобил се придобива на 21-годишна възраст, до момента в който правото да пилотираш аероплан с 200 души на борда - на 18, което е освен дискриминационно, само че и много нелогично “, добави Витанов.

Заради това едно от предложенията е да може тестванията да се поставят още на 17 години, само че тогава водачите ще могат да карат само с компаньон до навършване на 18.

„ По този метод на пътя ще има много по-подготвени водачи, тъй като сегашните млади водачи съставляват значителен % от причинителите на тежки пътно-транспортни катастрофи “, разяснява евродепутатът.

Дигиталната брошура ще даде доста преимущества, само че и ще попречва редица тежки нарушавания и злоупотреби.

„ Когато Семерджиев провокира жестоката злополука с двама убити в центъра на София, се разбра, че е карал с швейцарска брошура. Впоследствие тя също се оказа подправена, само че това приказва за една процедура – нарушителите да си вадят непознати книжки и когато лишават тази в страната им, да карат с друга. Когато имаме единна осведомителна система и българската брошура е като немската или френската, и в нея се отразяват нарушаванията от цяла Европа, тази процедура става невъзможна. А в случай че си многообещаващ водач, то преимуществата са доста, тъй като системата действително ще ти оказва помощ да набавиш нужните ти документи, да смениш книжката си, да удължиш нейната годност и други “, разяснява още Витанов.

Тепърва ще се разискват и разновидностите дали да има възрастови ограничавания за шофиране и какви проби и прегледи би трябвало да минават възрастните водачи, с цел да не съставляват заплаха на пътя. Ще се разясняват и механизмите на образование за новите технологии в превоза, за които би трябвало да придобият подготвеност новите водачи. Според Петър Витанов до година и половина новото законодателство ще стане факт и европейците ще карат по нови правила.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР