Европейската комисия и Испанското председателство на Съвета на ЕС работят

...
Европейската комисия и Испанското председателство на Съвета на ЕС работят
Коментари Харесай

ЕП: България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на годината

Европейската комисия и Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз работят за подготовката на приемането на България и Румъния в Шенген до края на годината. Това заяви еврокомисарят за околната среда, океаните и риболова Виргиниюс Синкявичюс пред Европейския парламент в Страсбург.

 
Комисията неведнъж е подчертавала от 2011 г, че България и Румъния не престават да извършват всички нужни условия за присъединение към Шенгенската зона. Контролът по границите сред България и Румъния води до неоправдани стопански и екологични тежести за всички европейски жители. Спешно е да се завърши с този развой, който стартира преди 12 години. Нека позволим на България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген.
Виргиниюс Синкявичюс – еврокомисар за околната среда, океаните и риболова

Синкявичюс добави, че миграционният напън по пътя през Западните Балкани е намалял с 25 на 100 в първите месеци на тази година. По думите му, има сензитивен прогрес по плана, изпълняван взаимно с Европейска комисия за възстановяване на защитата по границите на България и Румъния.

Очаква се през днешния ден Екологичен потенциал да поддържа нов апел за приемането на България и Румъния в Шенген до края на годината с гласоподаване на правно необвързваща резолюция.

Докладчикът Георге Фалкъ от Румъния означи, че текстът е утвърден единомислещо от парламентарната комисия по петициите. И регистрира, че е насочен апел за компенсации за двете страни от претърпените в последното десетилетие вреди.

Български евродепутати показаха задоволство от поддръжката на Комисията и Парламента.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР