Европейската комисия финализира правната дефиниция на зеления“ водород, публикувайки нови

...
Европейската комисия финализира правната дефиниция на зеления“ водород, публикувайки нови
Коментари Харесай

ЕС отваря вратата за „зелен“ водород от ядрени източници

Европейската комисия завърши правната формулировка на „ зеления “ водород, публикувайки нови правила през днешния ден. Те „ отварят вратата “ на част от водорода, създаден в нуклеарни енергийни системи, да се зачита към задачите на Европейски Съюз за възобновима сила, сигнализирайки победа за про-ядрена Франция.

С тях се отстраняват условията за допълнителност за електролизерите, свързани към мрежи, които са значително декарбонизирани посредством нуклеарна сила.

Водородът е в основата на проектите на Европа за декарбонизация на тежката индустрия и разпоредбите имат за цел да подтикват вложителите и промишленостите да преминат от водород, създаден от изкопаеми горива, към водород, създаден от възобновима електрическа енергия.

Европарламентът и участниците във водородната промишленост приканиха за не толкоз строги правила от в началото препоръчаните, с цел да се улесни разрастването на зараждащия се бранш. Но други, изключително екологични организации, настояха за строги правила, с цел да се подсигурява, че напъните за електрификация не са компрометирани и че разпоредбите не поддържат по нехайство производството на водород от изкопаеми горива.

В заключителния си делегиран акт Комисията направи някои отстъпки по отношение на тези, които приканват за по-меки правила.
Три типа „ зелен “ водород
Така Брюксел към този момент дефинира три типа водород, които ще се зачитат към задачите за възобновими източници.

Те включват водород от индустриални мощности, непосредствено свързани с нов генератор на възобновима електрическа енергия, и такива, които одобряват зареждане от мрежата, в случай че локалната електрическа зона е имала повече от приблизително 90% дял от възобновима сила през последната година.

Съоръженията могат също да поемат зареждане от мрежата в райони, които дават отговор на ограничаване за ниски излъчвания на CO2 - евентуално основано на нуклеарна сила - стига производителят да подпише и дълготрайно съглашение за закупуване на електрическа енергия (PPA) с снабдител на възобновима електрическа енергия в техния район.

Изискването към производителите е или непосредствено да употребяват новоинсталирана възобновима сила, или да подпишат PPA в поддръжка на нови локални планове за възобновима сила. То има за цел да спре производителите на водород да изсмукват действителен потенциал за възобновима електрическа енергия, което може да рискува да усили производството на изкопаеми горива, с цел да отговори на общото търсене на сила.

Много обсъжданата уговорка за допълнителност ще се ползва от началото на 2028 година вместо от 1 януари 2027 година, което беше планувано в плана. Той прецизира, че водородът се смята за възобновим единствено в случай че инсталациите, осигуряващи го с възобновима сила, са почнали да работят не повече от три години по-рано. Мярката има за цел да подсигурява, че новите електролизатори, влизащи в употреба, няма да „ канибализират “ съществуващото произвеждане на сила от възобновими източници.

Въпросът какво ще смята Европейският съюз за „ възобновима сила “ подхрани спор през последните месеци сред Франция и страни като Германия, които споделят, че нуклеарните горива не би трябвало да се включват.

Държавите от Европейски Съюз и законодателите имат два месеца да възразят против разпоредбите или те ще влязат в действие.

Спорът сред страните по отношение на основания на нуклеарни източници водород към този момент забави договарянията по новите цели на Европейски Съюз за възобновима сила, които би трябвало да бъдат обновени във вторник.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР