Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) и страни

...
Европейската комисия, Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) и страни
Коментари Харесай

ЕС проучва санкции заради дестабилизирането на Молдова

Европейската комисия, Европейската работа за външна активност (ЕСВД) и страни членки на Европейски Съюз изследват опцията за нов санкционен режим, ориентиран против лица, опитващи се да дестабилизират Молдова.

Това съобщи в Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по разширението Оливер Вархей. Той приказва от името на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел на спор, отдаден на провокациите пред някогашната руска република, която получи статута на кандидатчлен.

Самият Борел пък работи за скорошното разполагане в Молдова на цивилна задача в границите на Общата политика за сигурност и защита (ОПСО) на Европейски Съюз, добави Вархей.

Смята се, че проруски олигарси в страната стоят зад антиправителствените митинги. В този дух бяха и думите в отговор на въпрос на Клуб Z предходната седмица на вътрешната министърка Ана Ревенко.

Молдовците са европейци и това, което се случва в този момент по улиците на Кишинев, е измислено в лабораториите на Путин, счита румънският евродепутат Влад Георге от демократичната група „ Обнови Европа “ (ОЕ). И то се финансира с пари, откраднати от молдовските банки.

„ С откраднатия милиард олигарсите в този момент непосредствено заплащат на така наречен протестиращи. Има доказателства в поддръжка на това “, посочи Георге.

Той прикани да бъде отсечен достъпът на тези олигарси до парите на Европа. Ако това стане, те няма да имат задоволително пари, с цел да провеждат тези подправени съгласно евродепутата митинги. 

Време е „ Законът Магнитски “ да се ползва към корумпираните олигарси отпред с Илан Шор. Вече не може да се бездейства и да се гледа по какъв начин молдовските олигарси местят парите си от една част на Европа в друга, заключи румънският представител.

Българският евродепутат реакционер Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация атакува Кремъл за подклаждане на напрежението в Молдова. Той обаче упрекна управляващите в Кишинев, че лишават автономията на българското малцинство.

„ Има нещо, което аз не разбирам. И то е за какво е нужно тъкмо в този момент, когато на молдовската общност е нужно единение, управляващите в Молдова да се пробват да не престават да лишават автономията на българската общественост там “, сподели той.

И добави, че в страната има сред 100 000 и 300 000 българи, които живеят там от 1776 година (Хо публични данни на Кишинев българите в Молдова са близо 80 000 – б.р.)

„ Защо е належащо тази автономност да се раздробява, тези хора да се трансформират във врагове, на тези хора да се лишават цивилен и политически права? На това нещо би трябвало да се постави скрай “, настоя Джамбазки.

Той уточни Оливер Вархей като индивида, виновен за слагането на края. Евродепутатът похвали унгарския еврокомисар, че ослепително е защитил правата на българите в Република Северна Македония (РСМ), и изрази вяра той да се бори „ като лъв “ и за правата на сънародниците ни в Молдова.

Преди Молдова евродепутатите разискаха обстановката в Грузия. Оливер Вархей прикани управляващите в Тбилиси да продължат с нужните промени, с цел да получи страната статут на кандидат-член.

Той дефинира като позитивен знак отдръпването на закона за прозрачността на задграничното въздействие, считан за аналог на съветския закон за задграничните сътрудници. Това стана след всеобщи митинги в страната.

Латвийската евродепутатка Сандра Калниете от Европейската национална партия (ЕНП) изрази удивление от дейностите на грузинците и съобщи, че приближаването на страната им към Европейски Съюз е изключително значимо на фона на вилнеещата война в Украйна и опитите за дестабилизиране на Молдова.

“Вашата храброст спря прокарването на инспирирания от Кремъл закон за задграничните сътрудници. Но не би трябвало да бъдем наивни - битката не стопира дотук. Тези феномени ни напомнят извънредно мъчително, че в никакъв случай няма да имаме дълготраен мир и сигурност в Европа, в случай че останат тези три зони. Мястото на Украйна, Молдова и Грузия е твърдо в Европейски Съюз. Само грузинският народ може да желае сметка от държавното управление си и да оспори мощта на олигарсите си ”, сподели тя в залата.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР