Европейската комисия (EК) разкритикува държавите членки на ЕС, които раздават

...
Европейската комисия (EК) разкритикува държавите членки на ЕС, които раздават
Коментари Харесай

Брюксел се обяви срещу раздаването на гражданство на богати инвеститори

Европейската комисия (EК) разкритикува страните членки на Европейски Съюз, които раздават поданство на богати вложители посредством така наречен стратегии " златни визи " .

В изявление за немския вестник Die Welt, представено от в. " Сега ", еврокомисарят, отговарящ за правораздаването, отбраната на потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Йоурова съобщи, че даването на паспорти на богати предприемачи може да съставлява " сериозен риск за сигурността ", защото по този начин се дават доста права, в това число и това на свободно придвижване в границите на Европейски Съюз. Тя упорства страните членки, които възнаграждават със " златни визи " богати хора отвън Европейски Съюз, да се уверят, че от поданството не се облагодетелстват нарушители.

Брюксел упорства поданство да бъде предоставяно в случаите, когато има действителна връзка с дадената страна, само че акцентира, че окончателното решение въпреки всичко е на съответните страни . Кипър и Малта са измежду страните от Европейски Съюз, които са най-критикувани за раздаването на паспорти против вложения. Според еврокомисарката Вера Йоурова " някои страни би трябвало да създадат повече, с цел да не бъдат награждавани с поданство нарушители, които желаят да застрашат европейската сигурност или са забъркани в пране на пари ". Тя акцентира също, че Европейски Съюз ще изследва практиките във всяка страна членка за даване на поданство на хора отвън общността. Йоурова разкри, че е изтеглила от декември за есента отчет по тематиката. След това Европейски Съюз ще издаде нови, по-строги насоки за страните членки, от които ще бъде поискано да се уверят, че претендентите за поданство няма да навредят на Общността.

Припомняме, че Австрия, Белгия, България, Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Малта, Португалия, Испания и Англия оферират стратегии " Златна виза ". Между 2013 и 2017 година Унгария също оферираше такава.

Инвестициите, обещани от чужденци, в подмяна на българско поданство, на процедура не се управляват, стана ясно от отговорите на разнообразни институции на въпросите на " Сега ". Средно по петима чужденци годишно получават българско поданство поради направени от тях вложения в страната, демонстрират данните, предоставени от Министерството на правораздаването. Според статистиката от началото на 2013 до 21 май т. година 27 лица са взели български паспорт с декрет на вицепрезидента за забележителен принос към стопанската система ни.

Редактор: Румен Скрински
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР