Европейската комисия (ЕК) прие забрана на вноса на ограничен брой

...
Европейската комисия (ЕК) прие забрана на вноса на ограничен брой
Коментари Харесай

ЕК ограничи вноса на украинско зърно и други земеделски продукти

Европейската комисия (ЕК) одобри възбрана на вноса на стеснен брой селскостопански артикули от Украйна като " изключителна защитна мярка " . Това се постанова поради изключителните условия на " съществени логистични усложнения в пет страни членки на Европейски Съюз, " измежду които и България , осведомят от Пресслужбата на Европейска комисия.

Мерките се отнасят единствено до четири селскостопански продукта от Украйна — пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе.  Те имат за цел да облекчат създалите се усложнения в логистиката и оттова повлияване на пазара на тези артикули в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия . Ограниченията влизат в действие на 2 май и ще продължат до 5 юни 2023 година

През този интервал пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе от Украйна ще продължат свободно да се търгуват във всички страни от Европейския съюз, като се изключи България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия . Продуктите могат да продължат да се движат или да минават директно през тези пет страни към други страни на Европейски Съюз или към трети страни (извън ЕС-бел. ред.)
 Киев към Полша и Европейски Съюз: Ограниченията за импорт на украинско жито са неприемливи
Киев към Полша и Европейски Съюз: Ограниченията за импорт на украинско жито са неприемливи

Украйна желае безконтролен експорт до всички страни от Европейски Съюз

Същевременно България, Унгария, Полша и Словакия поеха ангажимент  по отношение на пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе и всички други артикули, идващи от Украйна.

Мерките на Европейски Съюз са в отговор на опасенията на земеделските стопани в прилежащите на Украйна страни членки. В същото време те са съобразени с твърдия ангажимент на Съюза да поддържа Украйна и да резервира способността й да изнася зърно, което е от решаващо значение за изхранването на света и за поддържането на ниски цени на храните, поради големите провокации, подбудени от съветската експанзия.

Тези ограничения са част от пакета за цялостна поддръжка за България и другите четири страни членки, препоръчан от Комисията. Те ще бъдат допълнени с финансова поддръжка за земеделските стопани в петте страни членки и спомагателни ограничения за улеснение на преноса на украинско зърно през коридорите на солидарността за други страни членки и трети страни.
 Европейска комисия подписа договорка с България и 4 други страни за украинското зърно Обновена
Европейска комисия подписа договорка с България и 4 други страни за украинското зърно

Министър Гечев удостовери решението

Комисията е подготвена да наложи още веднъж превантивни ограничения след приключването на периода на деяние на настоящия Регламент за самостоятелните търговски ограничения на 5 юни 2023 година , до момента в който продължава изключителната обстановка. Също по този начин, Комисията е подготвена да стартира оценка на ситуацията на пазара на Съюза за други чувствителни артикули според ускорената процедура за защитни ограничения, планувана в предлагането за нов правилник за самостоятелните търговски ограничения след влизането в действие на сегашния правилник.

Припомняме, че Европейски Съюз краткотрайно либерализира целия импорт от Украйна и прекрати ограниченията си за комерсиална отбрана против украински сдружения до 5 юни 2023 година Това е забележителна и доста значима поддръжка за стопанската система на Украйна, разкъсвана от войната.

Европейски Съюз също по този начин вкара коридори на солидарността, с цел да подсигурява, че украинското зърно може да доближи до най-нуждаещите се страни, защото нахлуването на Русия съществено ограничи достъпа на Украйна до нейните черноморски пристанища. Коридорите за взаимност сред Европейски Съюз и Украйна се трансфораха в жизненоважен фактор за стопанската система на Украйна и нова съгласуваност със Съюза, като служат и за попречване на международна продоволствена рецесия.

Увеличаването на трафика по границите сред Украйна и Европейски Съюз сътвори логистични усложнения, което докара до наситени потенциали за предпазване. Тези изключителни условия засегнаха икономическата жизненост на локалните производители в тези страни членки. Поради тази причина Комисията наложи тази краткотрайна възбрана.
 Европейски Съюз удължава безмитния импорт от Украйна с още година
Европейски Съюз удължава безмитния импорт от Украйна с още година

Целта е да се помогне на стопанската система ѝ по време на войната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР