Европейската комисия (ЕК) оповести план за действие за по-ефективно функциониране

...
Европейската комисия (ЕК) оповести план за действие за по-ефективно функциониране
Коментари Харесай

ЕК предлага мерки в помощ на зеления преход

Европейската комисия (ЕК) оповести проект за деяние за по-ефективно действие и развиване на електроенергийните мрежи в Европейски Съюз. Целта на оферти проект е да се стимулира осъществяването на Европейския зелен пакт въз основата на към този момент въведената правна рамка, оповестиха от Европейска комисия.

Освен това е признат и първият лист на Европейския съюз с планове от общ и съвместен интерес в сходство с Европейския зелен пакт. Той включва 166 трансгранични инфраструктурни планове, за които ще се ползват ускорени разрешителни и регулаторни процедури и ще могат да получават финансиране по линия на Механизма за свързване на Европа (МСЕ). В листата е включен и планът за междусистемна връзка за водород сред Гърция и България. Този лист е признат според преразгледания Регламент за трансевропейските енергийни мрежи (TEN-E), с който се приключва поддръжката за инфраструктурата за изкопаеми горива и се слага акцент върху трансграничната енергийна инфраструктура на бъдещето.

Предложеният проект за деяние планува следните ограничения за решение на казуса с изчезналите връзки за прехода към чиста сила:

Ускоряване на осъществяването на съществуващи и нови проекти;

Електроенерийните мрежи да поемат повече електрическа енергия от възобновими източници в енергийната система посредством ръководство на работата на систематичните оператори и националните регулатори;

въвеждане на регулаторни стимули;

Повишена бистрота и усъвършенствани мрежови тарифи;

Достъп до финансиране за планове за интелигентни мрежи и модернизиране на разпределителни мрежи;

По-бързо издаване на разрешения;

Подобряване и гарантиране на веригата на доставки.

Очаква се потреблението на електрическа енергия в Европейски Съюз да нарасне с към 60% до 2030 година В тази връзка съгласно Европейска комисия мрежите би трябвало да бъдат приспособени към по-цифровизирана, децентрализирана и гъвкава система с милиони покривни слънчеви панели, термопомпи и локални енергийни общности, които споделят своите запаси, повече сила, създавана от възобновими източници в морето, повече електрически транспортни средства за зареждане и възходящи потребности от произвеждане на водород. За задачата са нужни вложения в размер на 584 милиарда евро , защото 40% от разпределителните мрежи са на повече от 40 години, а се чака до 2030 година трансграничната преносна дарба да се удвои.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР