Европейската комисия (ЕК) одобри българска мярка в размер на 120

...
Европейската комисия (ЕК) одобри българска мярка в размер на 120
Коментари Харесай

ЕК одобри държавна помощ на стойност €120 млн. за Булгаргаз

Европейската комисия (ЕК) утвърди българска мярка в размер на 120 милиона евро в поддръжка на публичния снабдител на природен газ в България " Булгаргаз " ЕАД , в подтекста на съветското настъпление в Украйна. Помощта беше утвърдена според Временната рамка за държавна помощ при рецесии и преход, оповестяват от Европейска комисия.

Предвижда се финансирането да бъде под формата на гаранции по нови заеми в размер до 120 млн. евро, отпуснати на " Булгаргаз ". С този ход се цели да се преодолее дефицитът на ликвидност, пред който е изправен " Булгаргаз ", породен от войната на Русия против Украйна.

Според Европейска комисия българската мярка е в сходство с изискванията, избрани във Временната рамка при рецесии и преход, и че са спазени използваните правила за струпване. По-специално i) гаранциите се дават по нови заеми; ii) насъбраният размер на заема, затрупан от гаранциите по мярката, не надвишава потребностите от ликвидност на сдружението за идващите шест месеца; iii)държавата може да подсигурява до 90 % от главницата на заема с оптимален матуритет до шест години; и iv) гаранциите ще бъдат предоставени не по-късно от 31 декември 2023 година

От Европейска комисия показват, че мярката е нужна, подобаваща и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна членка в сходство с член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договор за функционирането на Европейския съюз и изискванията, избрани във Временната рамка при рецесии и преход. Въз основа на това Комисията утвърди самостоятелната помощ според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ.
 Европейска комисия утвърди финансова поддръжка от 400 милиона евро за
Европейска комисия утвърди финансова поддръжка от 400 милиона евро за " Булгаргаз "

Помощта ще бъде предоставена под формата на субсидиран заем от българското министерство на енергетиката
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР