Европейската комисия /ЕК/ обяви по-рано днес, че възнамерява да заведе

...
Европейската комисия /ЕК/ обяви по-рано днес, че възнамерява да заведе
Коментари Харесай

ЕС ще съди Полша след негативния отзвук от законопроекта за Кремъл

Европейската комисия /ЕК/ разгласи по-рано през днешния ден, че има намерение да заведе дело против Полша по отношение на неотдавна нашумелия законопроект за основаване на специфичен орган за следствие на съветското въздействие върху полската политика , който съгласно критиците нарушава полската конституция и може да бъде употребен за заплашване на избрани политически съперници, предава „ Politico “.

„ Изпълнителният орган на Европейски Съюз се съгласи да стартира процедура за следствие на евентуални нарушавания, като изпрати на Варшава публично уведомително писмо по отношение на новия законопроект за основаване на държавната комисия за изследване на съветското въздействие “, съобщи по време на брифинг заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис . Говорителката на Комисията Дана Спинант изясни, че повече детайлности ще бъдат оповестени по време на постоянния брифинг за медиите, който ще се организира на следващия ден.

Полският минисър по европейските въпроси Шимон Шинковски вел Сенк съобщи, че Варшава е уверена в това, че не е направила нарушавания. Той разяснява с думите: „ Ние умерено ще предадем правните и фактическите причини по този случай, откакто разгледаме опасенията на Европейската комисия. “

Това е последният от поредицата разногласия сред Брюксел и Варшава по отношение на многократните нарушавания на стандартите на Европейски Съюз по отношение на върховенството на закона от страна на полските управляващи. Както е известно, новото законодателството, обвързвано с Кремъл, беше признато от полския парламент в края на май. Деветчленната комисия ще бъде определена от Народното събрание , в който партията „ Право и правдивост “ има малко болшинство.

Представители на няколко опозиционни партии се заканиха, че ще бойкотират процедурата. При работата си новият орган ще има достъп до всички държавни служби и поверителни документи. Ако бъде открито, че избрани хора са отговорни за това, че са работили под въздействието на Кремъл, новата комисия ще има право да им наложи серия от санкции , в това число възбрана да заемат обществени длъжности в продължение на 10 години . Това провокира остри рецензии от страна на полската съпротива , която твърди, че този ход може да бъде употребен за премахване на нейния водач Доналд Туск от политиката. Поддръжниците на държавното управление от своя страна считат, че комисията е нужна за разглеждане на противоречиви въпроси като съветските газови покупко-продажби, подписани от Варшава по времето, когато Туск е бил министър-председател. Тази договорка обаче беше подписана преди противозаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 година, а Полша под ръководството на настоящето държавно управление на партията „ Право и правдивост “ продължи да купува съветска сила до тази година.

Правни специалисти споделиха опасенията си, че комисията нарушава конституцията , защото накърнява правото на обективен правосъден развой и основава орган със правосъдни пълномощия, който е отвън правосъдната система. Миналата седмица президентът Анджей Дуда подписа законопроекта, само че предприе нормалната стъпка да го изпрати за разглеждане към Конституционния арбитражен съд – висшата правосъдна инстанция, която ревизира дали законите са в сходство с конституцията. Въпросният законопроект бързо провокира о громен отрицателен отзив . Европейската комисия, както и членовете на Европейския парламент, показаха угриженост . Още по-притеснително за Варшава е, че Съединените щати – основен съдружник на страната в НАТО, също се причислиха към този „ хор “.

Миналия петък Дуда се опита да даде заден ход , като разгласи, че ще внесе ремонти за унищожаване на глобите против лица, за които е открито, че са работили под съветско въздействие, и че вместо това комисията ще може да дава единствено негативно мнение по отношение на годността на обещано лице за заемане на обществена служба. Той акцентира също, че в състава ѝ няма да влизат депутати. В момента обаче законопроектът, подписан от президента, е в действие, а промените към момента не са гласувани от Народното събрание. Дори и с тези корекции, критиците на закона настояват, че той към момента не е в сходство с конституцията и ще продължи да дискредитира опозиционните политици.

Европейски Съюз реши да предприеме дейности , като добави спорния законопроект към дългия лист от разногласия сред Варшава и Брюксел. В рамките на друга процедура Съдът на Европейския съюз постанови в понеделник, че полското държавно управление е нарушило правото на Европейски Съюз, като е приело огромни правосъдни промени, които заплашват независимостта на съдиите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР