Европейската комисия (ЕК) обяви днес, че алиансът ENGAGE.EU, част от

...
Европейската комисия (ЕК) обяви днес, че алиансът ENGAGE.EU, част от
Коментари Харесай

ЕАУ получи от ЕК ново финансиране от 14,4 млн. евро

Европейската комисия (ЕК) разгласи през днешния ден, че алиансът ENGAGE.EU, част от който е и Университетът за национално и международно стопанство (УНСС), ще бъде финансиран с спомагателни средства в размер на 14,4 милиона евро за бъдещо развиване на съдействието и подвижността сред деветте партньорски висши учебни заведения. В допълнение към безвъзмездните средства от Европейската комисия, всеки университет ще способства за общия бюджет от 18 милиона евро, плануван за идващия интервал (2023-2027 г.), заяви пресцентърът на висшето учебно заведение.

По този мотив ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров, член на Борда на ректорите на Европейския университет и началник на ENGAGE.EU за България, показа: " ENGAGE.EU е най-големият триумф в интернационализацията освен за УНСС, само че и за останалите университети сътрудници. Това е стратегически значима самодейност на Европейска комисия, която дава опция на всички сътрудници да вземат участие в построяването на Европейското просветително пространство и на новото Европейско изследователско пространство ".

Доц. доктор Михаил Мусов, заместник-ректор по научноизследователската активност и интернационалното съдействие, и координатор на ENGAGE.EU за УНСС, сподели: " Европейските академични алианси са носителите на смяната във висшето обучение и научните проучвания в Европа. Да бъдем част от сходен алианс е привилегия, само че и огромна отговорност. Благодарение на поддръжката на Министерството на образованието и науката, на напъните на нашата академична общественост и на административните структури, към този момент три години УНСС е равносилен стратегически сътрудник в ENGAGE.EU. Усилията си заслужават, тъй като добавената стойност е за всички - за студентите, за преподавателите и чиновниците, и за обществото като цяло. Да си пожелаем нови триумфи! ".

Съвместно търсене на устойчиви решения

Европейският университет ENGAGE.EU, който стартира през 2020 година, има за цел да сближи студентите, откривателите и чиновниците на девет водещи европейски университета - University of Mannheim (координатор на алианса), LUISS University (Рим), NHH Norwegian School of Economics (Берген), Tilburg University, УНСС (София), Université Toulouse Capitole, WU Vienna University of Economics and Business, Ramon Llull University (Барселона) и Hanken School of Economics (Хелзинки).

Целта на самодейността е да се разработят нови модели за стимулиране на подвижността на студентите, преподавателите и чиновниците, които да допринесат за качеството, интеграцията и устойчивостта на европейското висше обучение, нововъведения и научни проучвания. В рамките на алианса университетите работят на интердисциплинарно равнище за устойчиви решения на обществени проблеми, като всеки университет предлага стратегия, ориентирана към образованието, нововъведенията и научните проучвания. Студентите, откривателите и чиновниците могат да се възползват от образованията, курсовете, експедициите, летните учебни заведения, лабораториите и другите начинания както онлайн, по този начин и присъствено.

През последните три години, с изключение на развиването на ENGAGE.EU като организация, бяха подписани съглашения, които рационализираха работните процеси и разрешиха реализирането на доста планове, посредством които студентите и откривателите схванаха непосредствените изгоди от алианса. Сред най-ключовите обучителни начинания е общият академични азбучник от над 500 курса за студентите в ENGAGE.EU. За миналите три години триумф бележи и магистърската стратегия " Дигитална промяна ", в която единствено за една година се включиха над 50 студенти. Над 200 студенти участваха в седемте експедиции, по време на които работиха екипно в интеркултурна среда по намирането на работещи решения за голям брой обществени провокации под менторството на външни заинтригувани страни - неправителствени и бизнес организации, и локални институции. Освен това, беше създадена и пусната платформата за изследователска общественост, в която съвсем 250 откриватели от деветте университета сътрудници основават потребни връзки и споделят своите проучвателен хрумвания и планове.

Сътрудничества оттатък границите

ENGAGE.EU предизвиква систематичното европейско съдействие сред партниращите си университети. Ето за какво Европейската комисия е мощно ангажирана с по-нататъшното осъществяване на самодейността за европейските университети. Предвижда се доникъде на 2024 година повече от 500 висши образователни заведения в Европа да станат част от подобен съюз. Това съставлява почти 10 % от общия брой на просветителните институции.

С обезпеченото в допълнение финансиране на ENGAGE.EU, Ramon Llull University в Барселона и Hanken School of Economics в Хелзинки публично ще се причислят към алианса. Те вземат участие в съдействието от май 2022 година, само че с възобновеното финансиране ще станат пълноправни членове на алианса ENGAGE.EU.

Инициативата " Европейски университети "

" Европейски университети " е огромна самодейност в границите на програмата " Еразъм+ " на Европейския съюз, чиято цел е да се основат устойчиви стандарти за съдействие сред висшите учебни заведения в Европа. Тя има за цел да служи като модел на положителни практики за бъдещото повишение на качеството, интернационалната конкурентоспособност и практическа употреба на европейското висше обучение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР