Европейската комисия (ЕК) е изпратила мотивирано становище на Варшава относно

Европейската комисия (ЕК) е изпратила мотивирано становище на Варшава относно ...

ЕК напредва с процедурата срещу Полша за върховенството на закона


Европейската комисия (ЕК) е изпратила мотивирано становище на Варшава относно опасенията за спазването на принципа за върховенството на закона, съобщават от Брюксел. Това е следващата стъпка в процедурата.

На 3 декември 2020 година ЕК изпрати официално уведомително писмо, с което допълни срещу Полша. Отговорите на Варшава по казуса не удовлетворяват ЕК, става ясно от съобщението днес.

Следващият ход по наказателната процедура е сезиране на Съда на ЕС.Още по темата

Европейската комисия се опасява от нарушения на независимостта на съдебната система в Полша. Това е нарушение на европейските практики и принципи.

Приет в началото на 2020 година закон предвижда създаването на дисциплинарна комисия към Върховния съд, но без гаранции за безпристрастност и независимост на органа. Това поставя под въпрос как съдиите ще взимат своите решения и упражняват правомощията си.

Според предвидените мерки в закона ще може да бъде снеман имунитетът на съдии при водене на наказателни производства срещу тях, временно отстраняване от работа и намаление на заплатите. Дисциплинарната комисия ще има право да взема становища по повод трудовите правоотношения, социалните осигуровки и условията за пенсиониране на съдиите от Върховния съд.

Полша има срок от един месец да отговоря на тези опасения на Брюксел и да предприеме нужните по европейското законодателство мерки.

Източник: investor.bg