Европейската комисия е върнала на поправителен представения от България Национален

...
Европейската комисия е върнала на поправителен представения от България Национален
Коментари Харесай

ЕК попиля от критики Националния план за възстановяване

Европейската комисия е върнала на " изправителен " показания от България Национален проект за възобновяване и резистентност, тъй като има прекалено много забележки - изключително в частта " Енергетика и зелен преход ".  Това излиза наяве от писмо на Генерална дирекция " Икономически и финансови въпроси " на Европейска комисия до служебния вицепремиер Атанас Пеканов, с което " Сега " разполага ". Критиките значат, че към този момент няма даже хипотетична възможност до края на тази година страната ни да получи някакви средства за финансиране на планове по проекта. 

Още през вчерашния ден Мика Зайкова, някогашен народен представител и сегашен стопански консултант на " ИТН ", би алармата, че към прословутия документ, който би трябвало да вкара близо 13 милиарда лв. в стопанската система ни до 2026 година, продължава да има проблеми.  " Нали разчитахме на Плана за възобновяване и резистентност?! Властите още мълчат, само че аз ще кажа - проектът е върнат, има 43 забележки, а  енергетиката е направена на кайма " , разяснява Зайкова пред Българска национална телевизия.

Действително най-големите рецензии, които Брюксел насочва към плана, са по тематиката за така наречен декарбонизация на стопанската система. Целите, свързани с отхвърли от въглища и прехода към зелена сила, би трябвало да са по-конкретни и безапелационни, включително с график и ограничения, се споделя в писмото. България следва да включи в проекта ясни задължения за  прекъсване на най-замърсяващите производства  на лигнитни въглища, упорства Европейска комисия. Посочва се още, че страната би трябвало да подсигурява, че в случай че има кроссубсидиране (между обособени предприятия) в границите на Българския енергиен холдинг, то би трябвало да е подчинено единствено на задачите на зеления преход (което значи да вземем за пример, че не трябва да се подкрепя Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", бел. ред).
 По типично дипломатичния си метод европартньорите споделят, че България не си е написала домашното и в частта за " позеленяване " на превоза, изключително автомобилния.  Нужни са повече изясненост и упоритост в декарбонизацията на този бранш във всички измерения, се показва в писмото. Което ще рече, че би трябвало да има явен проект за разлъка с колите, които се движат с бензин и дизел, за ускорено нахлуване на електрическите автомобили със надлежно обезпечаване на зарядни станции, за развитие на чистия воден и жп превоз и т.н.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР