Европейската комисия е в контакт с българското правителство заради опасения,

...
Европейската комисия е в контакт с българското правителство заради опасения,
Коментари Харесай

ЕК е в конструктивен диалог с България заради опасения от износ на продукти от Лукойл

Европейската комисия е в контакт с българското държавно управление поради опасения, че страна може да изнася рафинирани артикули на " Лукойл ". Това съобщи представителят на институцията Даниел Фери на брифинг в понеделник, представен от БНР.

" Всъщност България се употребява със специфична дерогация от възбраната за импорт на нефт поради характерното си географско състояние. Изясних позицията ни преди няколко седмици и тя не се е трансформирала. Днес мога да прибавя, че сме в градивен контакт с българските управляващи и би трябвало да изчакаме резултати ", сподели Фери.

Той адресира информация, съгласно която държавното управление на Радев желае да разреши на " Лукойл " да изнася рафинираните си артикули. Служебният кабинет изрази планове, че желае да анулира разпореждане на Министерски съвет, взето от предходния кабинет " Петков " за възбрана на износа на създадени от съветски недопечен нефт нефтопродукти и масла.

По-рано служебният министър на енергетиката Росен Христов твърдеше, че изключението за импорт на съветски петрол в страната дава право на страната да изнася петролни артикули от рафинерията в Бургас. Европейската комисия обаче и за следващ път изясни, че България не може да продава съветски нефт за трети страни.

В края на октомври представителят на Европейска комисия удостовери, че специфичната дерогация за България позволява импорт на нефт по морски път до края на 2024 година Той означи, че тя е за да се осигурятдоставките на нефт за страната поради характерната ѝ географска позиция, а не да се разрешава препродажба на други страни от Европейски Съюз.
Преди седмица кабинетът заяви, че бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим " може да спре да изнася облагата си отвън България и да трансферира цялата си икономическа активност в България.Компанията обаче, с цел да може това въобще да се случи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР