Европейската комисия е приспаднала от еврофондовете, полагащи се на Полша

...
Европейската комисия е приспаднала от еврофондовете, полагащи се на Полша
Коментари Харесай

Полша плати 360 млн. евро глоба на ЕС, Брюксел няма да й плаща от еврофондовете

Европейската комисия е приспаднала от еврофондовете, полагащи се на Полша 360 млн. евро като заплащане по наложената на Варшава от Съда на Европейски Съюз санкция за отклонения от върховенството на правото.

Еврокомисарят за правораздаването Дидие Рейндерс заяви пред комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент, че Комисията е била принудена да направи прихващането, защото Полша е отказала да си заплати санкцията.

През октомври 2021 година санкция поради отхвърли й да извърши решението на съда да разпусне неотложно дисциплинарната камара към Върховния съд, виновна за кариерното развиване на магистратите. По-късно съдът отсъди, че уредбата на дисциплинарната камара, опонира на европейското право за независимостта на правосъдната власт от изпълнителната.

 За пръв път: Еврокомисията ще си приспадне санкция от ефрофондовете за Полша За пръв път: Еврокомисията ще си приспадне санкция от ефрофондовете за Полша

Въпреки, че с цел да го направи съгласно европейските стандарти, Полша и до през днешния ден не е разпуснала дисциплинарната камара, която продължава да се произнася по покачванията, наказванията и командироването на магистрати.

" В Полша сме изправени пред систематични отклонения от върховенството на правото ", съобщи Рейндерс, добавяйки, че Варшава слага под въпрос върховенството на европейското право пред националното, което принуждава Комисията да ползва разнообразни принадлежности, с цел да принуди управляващите да се преценяват с европейското законодателство.

Варшава към момента трансформира законодателното устройство на дисциплинарната камара. След нескончаем законодателен развой, поправките сега се редактират от горната камара на полския парламент и не са влезнали в действие съвсем година, откакто бяха импортирани.

Недостъпност на еврофондовете

Във вторник Европейската комисия заяви, че въпреки да е одобрила оперативните стратегии на Полша за 2021-2027 година, тя не може да изпраща фактури за осъществени заплащания по еврофондовете, защото не дава отговор на изискванията за заплащания.

Комисията утвърди стратегии по Кохезионните фондове за Полша от 76.5 милиарда евро до 2027 година през юни и приведе предплатените суми по стратегиите, само че няма да осребрява фактури, до момента в който Полша не в профил проблеми, свързани с използването на Хартата на главните права.

Варшава е най-големият адресат на европейски средства по политиките за доближаване в Европейски Съюз.

Говорителят на Еврокомисията заяви, че управляващите могат да афишират планове и публични поръчки, да подписват контракти за осъществяване, само че би трябвало да заплащат всички разноски от националния бюджет.

Полша не получава пари и по Плана за възобновяване и резистентност. Въпреки, че проектът за 36 милиарда евро беше утвърден, преди тя да извърши изискванията за върховенството на правото, ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен подсигурява, че.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР