Европейската комисия е предложила на всяка държава членка собствена цел

...
Европейската комисия е предложила на всяка държава членка собствена цел
Коментари Харесай

ЕК иска България да намали с 35% на употребата на пестициди до 2030 г.

Европейската комисия е предложила на всяка страна членка лична цел за понижаване на използването на пестициди. Българските фермери би трябвало да спестят 35%, което и отрежда последно място в дъното на класацията дружно с Швеция, Румъния, Словакия, Гърция, Хърватска и Чехия.

На 20 юли в аграрното министерство е получено писмо от Европейската комисия до министъра на земеделието на Република България, в което е посочено, че Комисията е пресметнала минималния % понижение, нужен за всяка страна членка. За Република България са предоставени следните данни - 35% за цел 1 (намаление на използването и риска от химически пестициди) и 51% за цел 2 (намаление на използването на по-опасни пестициди), оповестяват от МЗм в отговор на питане от Агрозона.

Основната полемика в Съвета по плана на Регламент и правнообвързващите цели и методологията на Европейска комисия занапред следва, споделят още от аграрното ведомство.

Основата за това предложение е общата цел от тактиката на Европейски Съюз от Фермата до вилицата за понижаване използването на пестициди с 50 % в целия Европейски Съюз до 2030 година Както излиза наяве, задачата от 50 % не се ползва еднообразно за всяка страна. Вместо това би трябвало да се регистрира първичната обстановка в съответната държава-членка. Следователно 50-те % би трябвало да се преглеждат единствено като междинна цел.

За Комисията размерът от 50 % явно не е задоволителен за повече от половината държави-членки. Това излиза наяве от всекидневен лист на задачите на 25 държави-членки, оповестен от американското списание Politico. Цифрите са изведени въз основа на междинното количество пестициди, приложено в интервала от 2015 до 2017 година

Класирането
Италия оглавява листата с задачите за понижаване на цялостната приложимост на химически пестициди. До 2030 година италианските фермери би трябвало да реализират цел за спестявания от 62 %. Следват я Малта с 61%, Словения с 59% и Кипър с 58%. На пето място са Германия и Белгия с по 55 %. Над 50% би трябвало да спестят още Франция, Испания, Финландия, Австрия, Латвия, Естония, Литва и Нидерландия.
За Португалия е планувано понижение от 49 %. Дания и Люксембург не са включени в описите, прегледани от Politico.

Друг лист, който показва с какъв брой би трябвало да се понижи използването на химикали, считани за най-опасни, слага нашата страна в горната част на класацията. Там редукцията би трябвало да бъде с 51% за България, както оповестяват от нашето Министерство на земеделието.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР