Европейската комисия е поискала спешно обяснения от българското външно министерство

...
Европейската комисия е поискала спешно обяснения от българското външно министерство
Коментари Харесай

Европейската комисия ни размаха пръст заради Магнитски

Европейската комисия е поискала незабавно пояснения от българското външно министерство и Министерството на финансите какви са правните учредения за рестриктивните мерки, въведени против свързани физически лиза и компании със глобените по американския закон " Магнитски " българи - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Това оповестява уеб сайтът " Бивол ".

Това съгласно обявата ставало ясно от служебна дипломатическа преписка сред Европейска комисия и държавното управление на Стефан Янев.

От Европейска комисия са изпратени въпроси до Постоянното посланичество на България към Европейски Съюз в Брюксел, с което желаят пояснения по какъв начин рестриктивните мерки на финансовото министерство, което разгласява уголемен лист с 21 физически и 33 юридически лица, кореспондират с правилото на екстериториалност, към който се приспада и американският закон „ Магнитски “.

Михаил Келлер, политически помощник в Главна дирекция „ Финансова непоклатимост, финансови служби и финансови пазари “ (DG FISMA) към Европейската комисия, пита за „ черния лист “ от България според решението на Министерски съвет Nr. 441 от 4 юни 2021 година

„ Разбрахме, че обществените институции в България са се разпоредили да се преустановят връзките със съответните лица и компании, а българските банки са помолени пресечен транзакциите им “, написа представителят на Европейска комисия.

„ Такова едностранно деяние в резултат на наказания от трета страна е сериозен мотив за безпокойствие от страна на Европейската комисия “, е цитираната му позиция.

Служебният министър на финансите Асен Василев е уверил „ Биволъ “, че в запитването от Европейска комисия нямало „ нищо притеснително “. Според ведомството Брюксел нямало по какъв начин нито да смъкна рестриктивните мерки върху глобените от Съединени американски щати българи, нито да ни глоби за реакция върху законодателен от акт от трета страна.

Ето част от отговора на Василев: " Решението на Министерски съвет е стимулирано от рисковете в световен мащаб за България и българската стопанска система от наказания, в това число заледяване на активи в банки на бюджетни организации и държавни сдружения и предприятия, заплаха от предварителна дължимост на заеми, блокиране на интернационалните преводи, изключване и недопускане на присъединяване в интернационалните бизнес покупко-продажби, ограничение на опциите за търговия и други. "

Позицията на служебния кабинет „ Янев “ до Европейска комисия следва да бъде изпратена тази седмица, излиза наяве още от обявата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР