Европейската комисия е одобрила Програмата за конкурентоспособност и иновации в

...
Европейската комисия е одобрила Програмата за конкурентоспособност и иновации в
Коментари Харесай

1.49 млрд. евро получават предприятията у нас по нова програма, одобрена от ЕК

Европейската комисия е одобрила Програмата за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията с бюджет от над 1.49 милиарда евро. По програмата ще бъде предоставяна целева поддръжка на българските компании за превъзмогване главните проблематични области, които забавят трансформирането на стопанската система ни в новаторска, цифрова, с ниски въглеродни излъчвания и дейно потребление на ресурсите.

1.28 милиарда евро, което съставлява над 85% от бюджета на програмата, са предопределени за дребни и междинни предприятия. Основните цели на програмата са образован и резистентен напредък на българската стопанска система и промишлена и цифрова промяна, оповестиха от Представителството на Европейска комисия в България.

Сред заложените в програмата цели са също: развиване и подсилване на потенциала за научни проучвания и нововъведения и внедряване на напреднали технологии; поощряване на устойчивия напредък, основаване на работни места, интернационализация и конкурентоспособност на дребни и междинни предприятия; гарантиране на изгодите от цифровия преход; преход към кръгова и енергийноефективна стопанска система.
 Отварят втората мярка за бизнеса по ПВУ - 30,6 млн. лева за ИТ решения и киберсигурност
Отварят втората мярка за бизнеса по ПВУ - 30,6 млн. лева за ИТ решения и киберсигурност

30,6 млн. лева се разпределят през Министерството на нововъведенията и развиването

Ще бъдат подпомагани следните типовете действия: поддръжка за нововъведенията в започващи и бързоразвиващи се предприятия в региона на високотехнологичните отрасли; поощряване на цифровизацията, в това число решения за гарантиране на киберсигурността, и създаване на технологии, нужни за прехода в Индустрия 4.0; поддръжка за въвеждането на нисковъглеродни и енергийно ефикасни технологии, узаконяване на системите за енергийно ръководство и тласъци за възобновими енергийни източници; поддръжка за дребни и междинни предприятия при въвеждането на технологии за дейно потребление на естествените запаси, увеличение на % на преработване, модернизиране на технологиите за ръководство на отпадъците и поощряване на партньорствата сред предприятията и шерването на положителни практики.

35% от бюджета на програмата ще бъдат обезпечени изпълнен посредством финансови принадлежности, като да вземем за пример гаранции по банкови заеми и финансови вложения на всички стадии от развиването на дребни и междинни предприятия. Очаква се това да подсигурява по-ефективно и стабилно потребление на ресурсите на Европейски Съюз в поддръжка на планове, които генерират доходи и спестявания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР