Европейската комисия е одобрила българска мярка в размер на 4,4

...
Европейската комисия е одобрила българска мярка в размер на 4,4
Коментари Харесай

ЕК отпуска 4,4 милиона евро за летищата в Бургас и Варна

Европейската комисия е одобрила българска мярка в размер на 4,4 милиона евро за подкрепяне на летищата в Бургас и Варна в подтекста на експлоадирането на пандемията от ковид. Мярката е утвърдена според Временната рамка за държавна помощ.

Публичната поддръжка ще бъде под формата на отсрочване на заплащането на концесионните такси, дължими от Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД, сдружението, ръководещо двете летища, на българското държавно управление, което има инфраструктурата на летищата. Целта на мярката е да се помогне на двете летища да се оправят с дефицита на ликвидни средства, пред който са изправени заради експлоадирането на ковид, като се понижат разноските на летищния оператор.

Комисията откри, че мярката дава отговор на изискванията, посочени във краткотрайната рамка. По-специално, отсрочването на заплащането може да се даде единствено до края на тази година и неговата дълготрайност ще бъде за период от една година. Освен това отсрочването на заплащането включва минимално заплащане в сходство с Временната рамка.

Поради това Комисията стигна до заключението, че мярката е нужна, подобаваща и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на държава-членка в сходство с член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договор за функционирането на Европейския съюз и с изискванията, посочени във краткотрайната рамка.

Въз основа на това Комисията утвърди мярката според разпоредбите на Европейски Съюз за държавна помощ.

Повече информация за Временната рамка и други дейности, подхванати от Комисията за справяне с икономическите последствия от пандемията, подбудена от ковид, можете да намерите.

Неповерителната версия на решението ще бъде предоставена под номер SA.58095 в на уеб страницата на Комисията, отдаден на, откакто възможните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР