Европейската комисия е казала на правителствата от ЕС, че прилагането

...
Европейската комисия е казала на правителствата от ЕС, че прилагането
Коментари Харесай

Блуумбърг: Евросъюзът може да достигне ваксинационните си цели до началото на лятото


Европейската комисия е споделила на държавните управления от Европейски Съюз , че използването на имунизациите против Covid-19 може да доближи основната цел по-рано от предстоящото, съгласно нови прогнози, които обаче зависят от хората, ваксиниращи се с препарата на " АстраЗенка " ( AstraZeneca ), оповестява във вторник организация Блумбърг, цитирайки европейски вътрешен документ, съобщи БНР.

В този документ, публикуван до националните делегации в Брюксел, Европейска комисия показва, че множеството страни членки ще разполагат с задоволително ваксини, с цел да ваксинират по-голямата част от популацията си до края на юни.

Според документа, забелязан от Блумбърг, Германия, Франция, Италия, Испания и Нидерландия ще бъдат в положение да ваксинират изцяло над 55% от общото си население до края на юни. Преди това Европейски Съюз съобщи, че желае да имунизира 70% от пълнолетните европейски до края на лятото, което - според от демографията на всяка страна членка - дава отговор на към 55-60% от общото население на дадената страна.

Прогнозите на Европейска комисия демонстрират възходяща убеденост в Брюксел, че акцията за имунизация ще се усъвършенства след пагубно начало, доминирано от закъснения, смесени послания и политически битки.

Но несигурността по отношение на имунизацията на " АстраЗенека " може да помрачи тези вероятности, означи Блумбърг.

Европейската организация по медикаментите (EMA) може да уточни евентуална връзка сред имунизацията на британско-шведската компания и редки случаи на формиране на кръвни съсиреци, заяви във вторник италианския всекидневник Il Messaggero, цитирайки Марко Кавалиери, ръководител на екипа за оценка на имунизациите към ЕМА.

Британският регулаторен орган по медикаментите също приканва за промени в неговите насоки за използването на имунизацията при по-млади хора, заяви в понеделник Channel 4 News.

Докладите за странични резултати от имунизацията на " АстраЗенека " към този момент доведоха до краткотрайно прекъсване през март на нейното използване в редица страни от Европейски Съюз. В следствие беше възобновено нейното потребление, само че някои държавни управления ограничиха използването на тази ваксина до избрани възрастови групи.

Евентуални по-нататъшни проблеми с имунизацията на " АстраЗенека " могат да затруднят осъществяването на проекта на Европейска комисия за ускорена имунизация, което пък да утежни в допълнение наличните и все още локдауни в редица европейски страни в опит да се ограничи третата вълна на коронавирусната зараза.

Според Блумбърг, прогнозният документ на Европейски Съюз от 1-ви април разказва точния брой дози, които ще бъдат разполагаем на всяко едно държавно управление до края на юни. Въпреки че общата картина е позитивна, се чака някои страни членки, в това число Австрия, Хърватия, Чехия и България, да изостанат.

Заложените от Европейска комисия прогнози демонстрират, че до края на юни се чака в Австрия да бъде имунизирано 51,3% от общото население, в Хърватия - 45,3% и в България - 45,0%.

Други, като Дания и Малта, ще доближат прага на групов имунитет доста по-рано, защото Европейска комисия чака в тези две страни да бъдат имунизирани до края на юни надлежно 93,1% и 79,9% от общото им население.

Отново би трябвало да се има поради, че 70% имунизирано възрастно население в даден европейска страна, което е главната цел на Европейска комисия, подхожда на имунизация на към 55-60% от общото население на тази страна.

Оценките, видени от организация Блумбърг, са фактор при съглашението от предходната седмица в границите на Европейски Съюз за преразпределяне на част от партидите с доставки на ваксини към страни, където доставките са нищожни.

Това евентуално е съществена причина и за допълнително отпуснатите на България над 1,2 млн. дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech.

Изоставащите с имунизацията страни не са употребявали цялостното систематизиране на коронавирусните ваксини, на които са имали право според споразуменията за покупка на Европейски Съюз с фирмите BioNTech SE и Pfizer Inc., както и с Moderna Inc., като вместо това са избрали да се съсредоточат върху по-евтината ваксина на " АстраЗенека ". Тъй като доставките на " АстраЗенека " изостават от графика, тези страни членки могат да се сблъскат със закъснение при отварянето на техните стопански системи, даже откакто се вземе поради механизма, контрактуван да им помогне да наваксат това закъснение, показва Блумбърг.

Европейска комисия чака доставките на ваксини в съюза да се усилят до към 360 милиона дози през това тримесечие от малко над 100 милиона през първите три месеца на годината.

Еврокомисарят Тиери Бретон, който управлява напъните за увеличение на производството, съобщи, че блокът ще има потенциала да достави задоволително дози, с цел да доближи групов имунитет до 14 юли, при изискване че получените дози бъдат инжектирани. Датата е алегорична, като съответствува с Деня на Бастилията във Франция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР