Европейската комисия е казала, че възобновяването на проекта АЕЦ Белене

...
Европейската комисия е казала, че възобновяването на проекта АЕЦ Белене
Коментари Харесай

Демократична България: ЕК каза, че Белене не може да стане без да от Брюксел

Европейската комисия е споделила, че " възобновяването на плана АЕЦ " Белене " съставлява нов план по смисъла на член 41 от Договора за Евратом ", което значи, че тя ще изготвя и ново мнение за сходство на плана с разпоредбите на Европейски Съюз . Това твърди в своя публична позиция " Демократична България ", базирайки се на евродепутата от квотата на Реформаторския блок Светослав Малинов.
В средата на юни Малинов изпрати въпроси до Брюксел по отношение на плана " Белене ". Сега към този момент има отговори - точно по смисъла на Договора за Евратом, споделят от " Демократична България ". Европейското законодателство е изменено след повредата във Фукушима, с цел да се обезпечи по-високо равнище на нуклеарна сигурност и по-специално що се отнася до оценката на естествените рискове, в това число трусове, показали от Брюксел какви са основанията настоящето " Белене " да се смята за нов план.
" Това значи на процедура, че новите вложители, които държавното управление търси сега, ще би трябвало да се съгласят да влязат в план, който няма понастоящем утвърждението от Европейската комисия и занапред ще би трябвало да се прави оценка по строгите европейски критерии след Фукушима. Няма вложител, който да се съгласи на тази случка. АЕЦ " Белене " в никакъв случай няма да бъде издигната, само че опцията да бъдат откраднати нови пари от българите към момента остава. АЕЦ " Белене " е мъртва. Защо ГЕРБ отхвърля да я погребе? ", съобщи Светослав Малинов.
Новината идва тъкмо в деня, в който енергийният министър Теменужка Петкова би трябвало да се яви в Народното събрание и " да показа информация по отношение на Процедура по желание на стратегически инвеститор/и за построяването на АЕЦ " Белене " и благоприятни условия за структуриране на плана. В началото на ноември, 7 дни след крайния период, Петкова разгласи, че процедурата е приключена като рамка и има 9 стадия, а стратегически вложител ще бъде определен 1 година след старта на първия стадий. Покани за присъединяване щели да бъдат изпратени, откакто решението публично излезе в държавния вестник на Европейски Съюз. Покана ще бъде изпратена и до конструктора на атомната централа " Росатом ", посочи енергийният министър.
Припомняме, че според експертен отчет на Българска академия на науките в случай че " Белене " е по-скъпа от 10,5 милиарда евро, то тя при всички случаи ще е стопански неизгодна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР