Европейската комисия е изпратила писмо до България, че ще бъде

...
Европейската комисия е изпратила писмо до България, че ще бъде
Коментари Харесай

България заплашена от огромни финансови санкции заради старите сметища

Европейската комисия е изпратила писмо до България, че ще бъде изправена пред Съда на Европейския съюз с искане да заплаща големи наказания, тъй като към момента не са рекултивирани 43 остарели сметища, оповестиха от Министерството на околната среда и водите в четъвртък.

Срещу страната има постановено неоправдателно решение на Съда на Европейски Съюз от юли 2015 година, поради това, че не е протекция старите общински депа, които не дават отговор на европейското законодателство. Тогава е ставало въпрос за 113 сметища, които не са били закрити до юли 2009 година и е продължавало депонирането на битови боклуци там.

Тези сметища са били затворени към 2017 година, само че страната ни е трябвало да ги рекултивира до края на 2020 година Макар че за тези действия са били обезпечени средства както по оперативната стратегия " Околна среда ", по този начин и от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС), към момента редица общини не са създали нищо за рекултивацията на въпросните 43 дни.

Това са общините Велико Търново, Самоков, Трън, Казанлък, Роман, Брезник, Пордим, Чирпан, Гълъбово, Трекляно, Белоградчик, Гулянци, Костенец, Невестино (където има две депа), Павликени, Полски Тръмбеш, Земен, Братово, Батак, Димово, Велинград, Копривщица, Елена, Стара Загора, Никопол, Пирдоп, Рила, Сапарева Баня, Плевен, Бобошево, Белово, Кочериново, Чупрене, Радомир, Каменар, Бяла (Варна), Трявна, Перник, Дупница и депата в селата Вишеград (Кърджали), Звездец и Граматиково.

Министерство на околната среда и водите ще изпрати писма до техните кметове да приключат рекултивацията на старите си сметища до края на месец юли. те на тези общини, които към момента не са изпълнили уговорките според правосъдното решение, да приключат рекултивацията до края на месец юли. Това значи, че те имат 16 дни за извършат нещо, което не са съумели шест години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР