Европейската комисия е изготвила предложение до Европейския съвет за отпускане

...
Европейската комисия е изготвила предложение до Европейския съвет за отпускане
Коментари Харесай

ЕК предлага допълнителни 460 млн. евро на България по инструмента SURE

Европейската комисия е изготвила предложение до Европейския съвет за разпределяне на спомагателни 460 млн. евро финансова поддръжка за България по инструмента за краткотрайна поддръжка, прочут като SURE. Така общото подкрепяне за страната ни доближава 971 млн. евро, излиза наяве от известие на уеб страницата на Еврокомисията.

След като Европейският съвет утвърди това предложение, тези средства ще бъдат предоставени под формата на заеми, отпуснати при преференциални условия.

Тази финансова поддръжка ще помогне на България да покрие разноските, които са свързани с продължаването на схемата за субсидиране на заетостта, въведена с развихрянето на пандемията от ковид.

България е осмата страна от Евросъюза, дружно с Белгия, Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Малта и Унгария, която изиска поддръжка в допълнение към към този момент отпуснатата по инструмента SURE, и утвърдена от Европейския съвет през 2020 година.

Европейският инструмент за краткотрайна поддръжка за намаляване на рисковете от безработица при изключителни обстановки - SURE, е основен детайл от цялостната тактика на Европейски Съюз за отбрана на работните места и чиновниците в отговор на пандемията от Ковид-19. 

По механизма за подкрепяне Еврокомисията към този момент е изплатила 91.8 милиарда евро на 19 от страните. Остават още 6.2 милиарда евро, които може да бъдат поискани за вероятно подкрепяне.

Инструментът SURE е наличен за страните членки, които би трябвало да противодействат на негативните стопански и обществени последствия от епидемията от ковид на тяхна територия. Под формата на заеми Европейски Съюз подкрепя засегнатите страни от общността за оправянето им с неочакваните нараствания на обществените разноски за опазване на заетостта. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР