Европейската комисия е изготвила нов 10-годишен план за интеграцията на

...
Европейската комисия е изготвила нов 10-годишен план за интеграцията на
Коментари Харесай

Еврокомисията с нов план в подкрепа на ромите

Европейската комисия е изготвила нов 10-годишен проект за интеграцията на ромите. В него са включени рекомендации и насоки, направени въз основата на докладите за свършеното до момента от страните в общността.

"Нашите старания през последните 10 години да подкрепим ромското население в Европейски Съюз не бяха задоволителни. Нямаме опрощение за това. Много роми не престават да се сблъскват с дискриминация и расизъм. Това е недопустимо. Днес възобновяваме напъните си, с цел да изправим това състояние, с ясни цели и възобновен ангажимент за реализиране на действителна смяна през идващото десетилетие ", съобщи зам.-председателят на Еврокомисията, отговарящ за прозрачността и полезностите Вера Йоурова.

Комисията прикани всяка страна от Европейски Съюз да създаде и утвърди национална тактика за ромите и да я показа пред Комисията до септември 2021 година. В новите насоки е заявно, че би трябвало да бъде обърнато внимание на характерните потребности на другите групи ромско население - младежите, децата, дамите, хората с увреждания, така наречен гурбетчии и така нататък

Освен това съгласно проекта, напъните би трябвало да бъдат ориентирани към намаляването на дискриминирането, битката със стандартите и гарантирането на равни права, както и да не бъде допускано маргинализиране на ромски общности. Един от препоръчаните способи е действия в учебно заведение, които да извърнат внимание на мултикултурните разлики.

Според анализите на Европейска комисия през последните години напъните за приобщаване на ромите имат най-видим резултат в региона на образованието - понижава броят на учениците, които напущат рано учебно заведение, усилва се броят на ромските деца, участващи в ранните етапи на просветителната система. Но в това време се усилват случаите на сегрегация.

Пандемията от COVID-19 пък сложи съществени проблеми във връзка с ромската интеграция. При отдалеченото образование да вземем за пример се оказа, че доста от децата живеят в домове без осведомителни технологии, а даже и без електричество, което пречи на присъединяване им процеса. Това постанова правене на политики на европейско равнище, написа в проекта на Брюксел.

Страните от общността би трябвало да подсигуряват и еднакъв достъп до трудовия пазар за ромите, както и да дадат поддръжка за старта на трудовия живот на младежите и тяхното кариерно развиване. Тази поддръжка би трябвало да бъде и във връзка с държавния, и във връзка с частния бранш и може да бъде реализирана със схеми за работодателите. Държавите ще би трябвало да помислят и за достъпа на ромите до опазване на здравето и обществени услуги, както и за подобряването на изискванията за живот.

Комисията ще следи напредъка към постигането на задачите за 2030 година, като се основава на резултатите от изследванията, извършени от Агенцията на Европейския съюз за главните права и на информацията, предоставена от гражданското общество. Новият десетгодишен проект в неговата целокупност ще бъде подложен също по този начин на задълбочена междинна оценка.

"За да може Европейският съюз да се трансформира в същински съюз на тъждество, би трябвало да подсигуряваме, че милионите роми са третирани еднообразно, че те са приобщени в обществено отношение и че могат да вземат участие в обществения и политическия живот без изключение. Въз основа на задачите, които дефинираме в Стратегическата рамка през днешния ден, чакаме до 2030 година да реализираме действителен прогрес в превръщането ни в една Европа, в която ромите са част от многообразието на нашия Съюз, вземат участие в нашите общества и разполагат с всички благоприятни условия да способстват пълноценно за политическия, обществения и икономическия живот в Европейски Съюз и да се възползват от него ", разяснява комисарят по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР