Европейската комисия е готова да приеме насоки за борба с

...
Европейската комисия е готова да приеме насоки за борба с
Коментари Харесай

ЕК налага изборни предпазни мерки на големи технологични онлайн платформи

Европейската комисия е подготвена да одобри насоки за битка с дезинформацията за изборите, изисквайки от огромни онлайн платформи като X, TikTok и други да одобряват по-строги ограничения за модериране, заяви в сряда " Файненшъл таймс ", цитирайки лица, осведомени с проектите.

До седмици обществени медии като X и TikTok и други ще подлежат на санкции от ЕК за едва модериране, като по този метод управляващите в Брюксел вкарват първия си обвързващ режим за битка с дезинформацията за изборите, показва финансов издание.

Съгласно условията, които ще сложат завършек на годините на саморегулиране на промишлеността, платформите, които не съумеят да се оправят съответно с дезинформацията, задвижвана от изкуствен интелект, или дийпфейкс (deepfakes), могат да бъдат изправени пред санкции, достигащи до 6% от световния им оборот.

Въвеждането на насоките бележи забележителна смяна в метода, по който платформите се държат под отговорност в Европа за намаляване на систематични опасности, като всеобщи манипулационни акции, подправено наличие или злонамерени опити за угнетяване на изборната интензивност.

Тъй като изборите за Европейски парламент ще се проведат през юни, висшите чиновници от Европейски Съюз са изключително загрижени за евентуално дестабилизиращи офанзиви от съветски сътрудници.

Изготвения план за насоките е законно използван като част от Закона за цифровите услуги, главен законодателен акт, ориентиран към установяване на разпоредбите за това по какъв начин огромните софтуерни компании би трябвало да управлява интернет.

Платформите, обхванати от условията, включват Snapchat, както и YouTube и Фейсбук на Meta. Насоките ще се ползват от момента на тяхното приемане, което може да пристигна най-скоро идната седмица, съобщи БНР.

Тиери Бретон, комисарят, отговарящ за използването на Закона за цифровите услуги (DSA), сподели, че 2024 година е " съществена изборна година " и че е от решаващо значение огромните онлайн платформи и търсачките " да подхващат ограничения за намаляване на рисковете, свързани с изборните процеси ".

" Ето за какво комисията ще издаде съответни насоки за изборите, които в допълнение прецизират ограниченията за понижаване на риска и най-хубавите практики, изключително към наличието на генеративния изкуствен интелект ", сподели той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР