Европейската комисия е готова да предложи преработка на правилата на

...
Европейската комисия е готова да предложи преработка на правилата на
Коментари Харесай

Брюксел препоръчва договорите с фиксирана цена на тока

Европейската комисия е подготвена да предложи преправка на разпоредбите на европейския пазар на електрическа енергия, с цел да разшири потреблението на контракти за електрическа енергия с закрепена цена. Така тя се надява да защищити потребителите от съществени скокове на цените като тези, които се случиха предходната година, оповестява " Ройтерс ".

Европейският съюз даде обещание да преразгледа своя пазар на електрическа енергия, откакто намаляването на съветските доставки на газ докара до рекордни цени.

Бъдещата държавна поддръжка за нови вложения във вятърна, слънчева, геотермална, водна сила и нуклеарна електрическа енергия ще може да се подписва посредством двустранен контракт, планува предлагането.

Държавите също ще би трябвало да вършат повече, с цел да насърчат споразуменията за закупуване на електрическа енергия за непосредствено закупуване на електрическа енергия от производителите, като да вземем за пример даване на държавни гаранции за такива контракти.

Производителите на сила, захранвани с изкопаеми горива, няма да имат право на такава държавна поддръжка. Целта е по този начин вложенията да се насочат към възобновима сила, от която страните от Европейски Съюз се нуждаят, с цел да се откажат от съветските изкопаеми горива и да реализират задачите за изменение на климата.

Други детайли имат за цел по-бързото изтласкване на газа от енергийния микс на Европа - да вземем за пример посредством условие към страните да разширят съхранението на сила и други други възможности, които да заменят ролята, която газовите централи играят при балансирането на електроенергийната мрежа.

Понастоящем цените на електрическата енергия в Европа се дефинират от крайния производител, нужен за облекчаване на общото търсене. Често това е газова централа, тъй че скоковете на цената на газа - като тези, породени предходната година от намаляването на доставките на газ от Русия - могат да доведат до скок на цените на електрическата енергия.

Въпреки че Брюксел показа промените предходната година като късмет за " обособяване " на цените на газа и електрическата енергия, проектопредложението заобикаля дълбоката промяна на пазара на електрическа енергия, за която страните, в това число Испания и Франция, приканиха вместо това избира по-ограничени настройки за стабилизиране на цените.

Друг лагер от страни, в това число Германия, Дания и Латвия, предизвести, че огромни промени могат да изплашат вложителите.

Страните от Европейски Съюз и Европейският парламент би трябвало да реализират съглашение за окончателното наличие на проектозаконите, като някои упорстват това да стане до края на годината, написа " Ройтерс ".

Марко Форести, управител за планиране на пазара в Европейската мрежа на операторите на преносни системи (ENTSO-E), сподели, че проектопредложенията са били посрещнати с " лека въздишка на облекчение " измежду тези, които са загрижени за нарушаването на действието на краткосрочните енергийни пазари.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР