Европейската комисия е готова да предложи преработени правила за работата

...
Европейската комисия е готова да предложи преработени правила за работата
Коментари Харесай

ЕС насочва енергийния пазар към договори с фиксирана цена

Европейската комисия е подготвена да предложи модифицирани правила за работата на европейския пазар на електрическа енергия. Идеята на Брюксел е да бъде разширено потреблението на контракти за електрическа енергия с закрепена цена. А крайната цел на промяната е да се предпазят потребителите от съществени скокове на цените като тези, които се случиха предходната година.

Европейският съюз даде обещание да преразгледа своя пазар на електрическа енергия, откакто Русия реши едностранно да ограничи подаването на природен газ за европейските страни, когато нахлу в Украйна. Това изпратиха цените на електрическата енергия в Европа до рекордно високи равнища, принуждавайки промишленостите да затворят и увеличавайки сметките на семействата.

Проектоверсиите на предлагането на Европейски Съюз, прегледани от Reuters, обрисуват ограничения, предопределени да създадат по този начин, че потребителите да са по-малко изложени на краткосрочни съмнения в цените на изкопаемите горива – посредством поощряване на страните да употребяват повече контракти, които заключват постоянни, дълготрайни цени на електрическата енергия.

Бъдещата държавна поддръжка за нови вложения във вятърна, слънчева, геотермална, водна сила и нуклеарна електрическа енергия, да вземем за пример, би трябвало да се прави посредством двустранен контракт за разлика (CfD).

CfD оферират на производителите закрепена „ страйк цена “ за тяхната електрическа енергия, без значение от краткосрочните флуктуации на енергийни пазари.

Държавите ще би трябвало да създадат повече, с цел да насърчат споразуменията за закупуване на електрическа енергия (PPA) – различен тип дълготраен контракт за непосредствено закупуване на електрическа енергия, като да вземем за пример даване на държавни гаранции за такива контракти.

Генераторите на ток, захранвани с изкопаеми горива, няма да получат тази поддръжка. Целта е тя да се насочи към големите вложения във възобновима сила, от които страните от Европейски Съюз се нуждаят, с цел да се откажат от съветските изкопаеми горива и да реализират задачите за изменение на климата.

Други детайли от промяната имат за цел по-бързо да изтласкат газа от енергийния микс на Европа, да вземем за пример посредством условие към страните да разширят съхранението на сила и други други възможности, които да заменят ролята, която газовите централи играят при балансирането на електроенергийната мрежа.

Понастоящем цените на електрическата енергия в Европа се дефинират от крайния производител, нужен за облекчаване на общото търсене. Често това е газова централа, тъй че скоковете на цената на газа - като тези, породени предходната година от намаляването на доставките на газ от Русия - могат да доведат до скок на цените на електрическата енергия.

Въпреки че Брюксел показа промените предходната година като късмет за „ обособяване “ на цените на газа и електрическата енергия, проектопредложението - което към момента може да се промени, преди да бъде оповестено - заобикаля дълбоката промяна на пазара на електрическа енергия, за която страни, в това число Испания и Франция, приканиха, вместо това избира по-ограничени настройки за стабилизиране на цените.

Друг лагер от страни, в това число Германия, Дания и Латвия, предизвести, че огромни промени могат да изплашат вложителите.

Страните от Европейски Съюз и Европейският парламент би трябвало да договарят и одобрят окончателните правила, като някои упорстват за договорка до края на годината.

Марко Форести, управител за планиране на пазара в Европейската мрежа на операторите на преносни системи (ENTSO-E), сподели, че проектопредложенията са били посрещнати с „ лека въздишка на облекчение “ измежду тези, които са загрижени за нарушаването на действието на краткосрочните енергийни пазари.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР