Европейската комисия е готова да наложи санкции на Полша, ако

...
Европейската комисия е готова да наложи санкции на Полша, ако
Коментари Харесай

ЕК заплаши с отнемане на правото на глас на Полша

Европейската комисия е подготвена да наложи наказания на Полша, в случай че тя одобри противоречивите закони за правосъдната промяна, станали причина за многохилядни митинги в страната.

Ако бъдат признати, не ни остава различен избор, с изключение на да стартираме процедура по член 7, съобщи през днешния ден зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Член 7 от Лисабонския контракт урежда опцията за приемане на вътрешни наказания против страни от Европейски Съюз за нарушаване на фундаментални права на жителите и планува лишаване на правото на глас на съответната страна в Съвета на Европейски Съюз - водещата институция при вземането на решения в Европейски Съюз.

BREAKING: EU Commission says if Poland goes ahead undermining judiciary independence, commission will suspend Poland's voting right in EU pic.twitter.com/Dtmuu4UG7h
— Reuters Top News (@Reuters) July 26, 2017
Анализатор от Съединени американски щати: Полша е по-опасна за Европейски Съюз от Брекзит

Европейски Съюз предприе невиждани ограничения против Полша

Спорните правосъдни промени на ръководещата в Полша партия "Право и правдивост " плануват да се отстрани независимостта на Върховния съд и министърът на правораздаването да назначава съдии.

Те провокираха многохилядни митинги в Полша откакто предходната седмица бяха утвърдени от двете камари на полския парламент - във видеото вижте митинга на 23 юли пред Върховния съд във Варшава.
 Протестът в Познан, 24 юли Протестът в Познан, 24 юли
Трима някогашни президенти - Лех Валенса, Александър Квашневски и Бронислав Коморовски, нарекоха промяната

път към тирания

Националистите се връщат на власт в Полша

Партийният водач Ярослав Качински нееднократно е заявявал, че правосъдната система има потребност от радикални промени, защото е "морално и професионално остаряла ". Според опозицията обаче законопроектът, създаден от неговия екип, ще ликвидира независимостта на полските съдилища и ще ги сложи под контрола на ръководещата партия.

Държавният глава Анджей Дуда наложи несъгласие върху два от трите закона за промените и заяви, че ще създаде личен проект за промяна в правосъдната система. Във вторник обаче той подписа признат от ръководещата партия "Право и правдивост " закон, който дава на министъра на правораздаването пълномощия да назначава и уволнява ръководителите на общите съдилища в страната.

Наложеното от Дуда несъгласие е първият му обществен раздор с водача на "Право и правдивост " Ярослав Качински. След встъпването си в служба президентът беше считан ненапълно за марионетка на Качински, който на процедура го командва, акцентира "Гардиън ".

Във вторник вечерта полското държавно управление заяви, че ще продължи оспорваната промяна макар ветото.

"Няма да се поддадем на напън от улицата и от чужбина ",

съобщи по малкия екран министър-председателката Беата Шидло. Тя изброи три правилото, на които би трябвало наложително да се опира промяната: съдиите, обвинени в корупция, "трябва да си отидат "; на уличените в корупция, "които през днешния ден са недосегаеми ", би трябвало да бъдат наложени дисциплинарни мерки; и най-после, хората би трябвало да си възвърнат контрола над съдилищата, добави Шидло.

Снощи пред президентския замък във Варшава още веднъж се събраха протестиращи, които желаеха и трето несъгласие - над закона за елементарните съдилища, който президентът реши да подпише. Друг митинг имаше пред Върховния съд, чиято председателка Малгожата Герсдорф благодари на хората за поддръжката им, показва Агенция Франс Прес.

Полският министър на защитата Антони Мачеревич отиде даже по-далеч, като съобщи, че спорът от последните дни е планувана акция на тайните служби.

"В сянката на събитията, за които става дума, без подозрение стоят хора от тогавашните комунистически служби или от тайните служби, които не престават комунистическите обичаи и активността в интерес на Русия ", сподели той. Министърът акцентира, че "това е необятна офанзива против Полша ".

Някога Полша беше отпред на демократичните промени, обхванали района след рухването на комунизма. Но страната се движи към мек авторитаризъм и корав шовинизъм под управлението на партията "Право и правдивост ", която систематично унищожи огромна част от постигнатия прогрес, написа в. "Ню Йорк таймс ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР