Европейската комисия дарява 1 милиарда евро за ваксина и лечение

...
Европейската комисия дарява 1 милиарда евро за ваксина и лечение
Коментари Харесай

ЕК обеща €1 млрд. за ваксина и лечение на коронавируса

Европейската комисия подарява 1 милиарда евро за ваксина и лекуване на новия ковид, разгласи ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен на донорска конференция, предадоха " Гардиън ", " Дейли телеграф " и " Политико ".

Световните водачи организират виртуална конференция за набиране на средства за подкрепяне на световните старания против ковид. Набраните средства би трябвало да ускорят основаването на ваксини и лечения в битката с новия вирус.

Конференцията стартира с послание на Фон дер Лайен, която заяви, че Комисията активизира 1 милиард евро за световен отговор.

Урсула фон дер Лайен сподели, че през днешния ден е " повратен миг в нашата битка с ковид, тъй като през днешния ден светът се сплотява ".

" Партньорите са доста, задачата е една: да се победи този вирус ", продължи тя.

Трябва да разработим, да произведем и да ги разпространим до всеки завършек на света и би трябвало да сме сигурни, че са налични за всички, сподели още Урсула фон дер Лайен.

Френският президент Еманюел Макрон разгласи, че Париж ще отпусне 500 милиона евро за самодейността. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната й отпуска 525 милиона евро.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи: " Ние всички имаме едно общо нещо: Само създаването, производството и разпространението на ваксини и лекувания ще изпрати вируса в историческите архиви ".

Шарл Мишел сподели още, че задачата от 7,5 милиарда евро " може да наподобява доста ", само че " цената на бездействието ще бъде надалеч по-висока ".

Премиерът на Япония Шиндзо Абе пък разгласи, че страната му ще отпусне 834 милиона $ за създаване на ваксина, а други 1,5 милиарда $ за подкрепяне на разрастващите се страни.

Провеждането на Олимпийските игри в Япония през 2021 година ще бъде доказателство за успеха на човечеството над пандемията, акцентира Абе.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че конференцията е тъкмо това водачество, от което светът в този момент се нуждае.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо заяви, че страната му ще подари 850 милиона $.

Саудитска Арабия даде обещание да подари 500 милиона $.

Премиерът на Испания Педро Санчес не заяви дали страната му ще подари пари. За разлика английският министър председател Борис Джонсън разгласи, че Обединеното кралство отпуска 744 милиона лири.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР