Европейската комисия даде зелена светлина за мярката, предложена от България,

...
Европейската комисия даде зелена светлина за мярката, предложена от България,
Коментари Харесай

ЕК одобри финансова подкрепа от 400 милиона евро за Булгаргаз

Европейската комисия даде зелена светлина за мярката, препоръчана от България, на стойност 400 милиона евро (800 милиона лева) в поддръжка на публичния снабдител на природен газ, " Булгаргаз " ЕАД.

Одобрението идва в подтекста на съветската инвазия и провокираното от нея напрежение на европейските газови пазари, заяви пресслужбата на Европейската комисия.

Основната причина за тази мярка е прекъсването на контракта на " Булгаргаз " ЕАД с съветската компания " Газпром износ ", като последният осигуряваше 90% от размерите природен газ за България. Това прекъсване провокира съществени потребности от ликвидност за " Булгаргаз " заради резко възходящите цени на газа на европейските пазари.

Помощта ще бъде предоставена под формата на субсидиран заем от българското министерство на енергетиката, като той покрива незабавни потребности от ликвидност и е в сходство с краткотрайната рамка за държавна помощ при рецесии, призната от Европейската комисия.

Въз основа на осъществените оценки и разбори, Европейската комисия откри, че препоръчаната българска мярка е в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз и е нужна и целесъобразна за превъзмогване на настоящите стопански провокации в страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР