Европейската комисия даде зелена светлина на още една европейска програма

...
Европейската комисия даде зелена светлина на още една европейска програма
Коментари Харесай

ЕК даде зелена светлина на трета българска европрограма за седмица 

Европейската комисия даде зелена светлина на още една европейска стратегия на България. Днес тя разгласи одобряването на Оперативна програма „ Околна среда “, която е с бюджет от над 1.82 милиарда евро.

Тези средства ще допринесат за възстановяване положението на водите, почвите, въздуха и биологичното многообразие в България, както и за битка с рисковете от изменението на климата, като по този метод ще се усъвършенства качеството на живот на жителите и ще се положат постоянни основи за дълготраен и резистентен напредък “, се показва в известие на Европейска комисия.

Това е третата българска европрограма, на която Брюксел споделя „ да “ за седмица, откакто в понеделник направи това за „ Транспорт и Инфраструктура “, а ден по-късно – за „ Конкурентоспособност и нововъведения “. Преди това Еврокомисията даде зелена светлина и на Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “, както и на Оперативна програма „ Образование “.

С това България към този момент има пет утвърдени европрограми за интервала 2021-2027 година
Най-важното за Оперативна програма „ Околна среда “
Основните ограничения, избрани в програмата, са съгласувани с задачите на Европейския зелен пакт и прехода към индиферентност във връзка с климата.

Тези цели включват:
стабилно ръководство на водите и отпадъците; преминаване към чиста, кръгова стопанска система и възобновяване на екосистемите и биологичното разнообразие;изграждане на всеобхватна система за ръководство на риска от бедствия, съсредоточена върху предотвратяването и устойчивостта; намаляване на замърсяването, изключително във водата и въздуха. 
Най-значителните планувани вложения включват:
създаване на инфраструктура за събиране, неутрализиране и филтриране на отпадъчни води, запазване на водните запаси и водоснабдяване;разработване и модернизиране на системите за ръководство на битовите боклуци и вложения в уреди за подбиране на боклуци, както и ограничения за рехабилитация на нечисти от депа земи; разработване на проекти за ръководство на предпазените зони по „ Натура 2000 “ и опазване; прилагане на системи за попречване на риска и за ръководство на изключителни ситуации; мерки, ориентирани към понижаване на замърсяването на въздуха от битовото отопление и транспортния бранш.
Средствата по програмата ще бъдат ориентирани към превъзмогване на районните несъответствия в инфраструктурата в региона на климата и околната среда, като над 93% от бюджета, програмиран по Европейския фонд за районно развиване, е ориентиран към по-слабо развитите райони.

Проектите по нея също ще допринесат за постигането на задачите на Стратегията на Европейски Съюз за района на река Дунав.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР