Европейската комисия даде одобрение на Програмата за конкурентоспособност и иновации

...
Европейската комисия даде одобрение на Програмата за конкурентоспособност и иновации
Коментари Харесай

Брюксел одобри 1,49 млрд. евро за българските предприятия

Европейската комисия даде утвърждение на Програмата за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията (ПКИП) на стойност над 1,49 милиарда евро, оповестиха от Европейска комисия. Тя дава целева поддръжка на българските компании за превъзмогване главните проблематични области, които забавят трансформирането на българската стопанска система в новаторска, с ниски въглеродни излъчвания и с дейно потребление на ресурсите.

Повече от 85 % от бюджета на програмата, или 1,28 милиарда евро, са предопределени само за дребни и междинни предприятия (МСП). Основните цели на програмата са да се реализира образован и резистентен напредък на българската стопанска система, както и промишлена и цифрова промяна. Сред другите цели са:

- развиване и подсилване на потенциала за научни проучвания и нововъведения и внедряване на напреднали технологии;
- поощряване на устойчивия напредък, основаване на работни места, интернационализация и конкурентоспособност на МСП;
- гарантиране на изгодите от цифровия преход;
- преход към кръгова и енергийноефективна стопанска система.

Видовете действия, които ще бъдат подпомагани, са следните:

- поддръжка за нововъведенията в започващи и бързоразвиващи се предприятия в региона на високотехнологичните отрасли;
- поощряване на цифровизацията, в това число решения за гарантиране на киберсигурността, и създаване на технологии;
- поддръжка за въвеждането на нисковъглеродни и енергийно ефикасни технологии, узаконяване на системите за енергийно ръководство и тласъци за възобновими енергийни източници;
- поддръжка за МСП при въвеждането на технологии за дейно потребление на естествените запаси, увеличение на % на преработване, модернизиране на технологиите за ръководство на отпадъците и поощряване на партньорствата сред предприятията и шерването на положителни практики.

Част от бюджета на програмата (35%) ще бъде изпълнен посредством финансови принадлежности, като да вземем за пример гаранции по банкови заеми и финансови вложения на всички стадии от развиването на МСП. Така ще се подсигурява по-ефективно и стабилно потребление на ресурсите на Европейски Съюз в поддръжка на планове, които генерират доходи и спестявания, показват от Европейската комисия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР