Европейската комисия даде на Унгария последен срок - до месец

...
Европейската комисия даде на Унгария последен срок - до месец
Коментари Харесай

ЕК с последен срок за Унгария преди спиране на средства по механизма за условност

Европейската комисия даде на Унгария финален период - до месец да вземе ограничения по опасенията, свързани с върховенството на закона. Ако страната не успее да реагира, Европейска комисия ще изиска от държавните управления на страните членки да спрат част от средствата, които Унгария би трябвало да получи по бюджета на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година Замразяването на европейските пари ще се случи по линия на така наречен Механизъм за конвенционалност, който бе задействан против Унгария още през април и заплашва до 21 милиарда евро за страната. Предисторията на казуса е инструмент за отбрана на парите на европейските данъкоплатци, като разрешава на Европейски Съюз да задържа средства от страна членка при нарушавания на върховенството на закона.

Комисията има отдавнашни опасения по отношение на правосъдната самостоятелност в Унгария поради спор на ползи и систематичната корупция. OLAF, организацията за битка с измамите на Европейски Съюз, сложи страната отпред в листата си с нередности, свързани с еврофондовете, критикувайки повишените цени в плановете и публичните поръчки с един претендент. По-рано тази година членовете на Европейския парламент упрекнаха Орбан, че централизира и преразпределя парите до негови доближени посредством дотации за селското стопанство.

Докладите за върховенството на закона за 2022 година и 2021 година демонстрираха, че унгарската народна власт е в крах. Явното политическо въздействие върху правосъдната система докара до ерозия на самостоятелните съдилища и публичното съмнение в правосъдната система, а целенасоченото угнетяване на свободата на медиите сложи 80% от унгарските медии директно или индиректно под контрола на държавното управление . Други тревожни антидемократични политики включват спорното законодателство против LGBTQIA+, репресии против неправителствени организации и потребление на пандемията като опрощение за прекалено разширение на властта.

Комисията разгласи в петък, че е упълномощила комисаря по бюджета Йоханес Хан да осведоми Будапеща за ограниченията, които изпълнителната власт на съюза има намерение да предложи на държавните управления на останалите страни от Европейски Съюз, в случай че коригиращите ограничения на Унгария не са съответни. " Унгария разполага с един месец, в границите на който може да показа своите забележки и спомагателна информация, по-специално по отношение на пропорционалността на ограниченията, планувани от комисията ", сподели Хан.
Реклама
В случай, че унгарското държавно управление не извърши упованията, ще сложи до 21 милиарда евро кохезионни пари за страната под риск. Европейска комисия към този момент забави подписването съглашението за партньорство с Унгария, което прецизира по какъв начин ще бъдат изразходвани тези средства под взаимно ръководство на Европейски Съюз и Унгария в бюджета за 2021-2027 година Към това се прибавят и замразените 5,8 милиарда евро безплатни средства за Будапеща по Плана за възобновяване и резистентност, още веднъж поради дългогодишни опасения за върховенството на закона и корупция.

Мориц Кьорнер (Партия на свободните демократи, Германия), един от деятелите на Renew Europe по отношение на регламента за механизма за конвенционалност в комисията по бюджети, разяснява: " Задействането на механизма за господство на закона е добра вест за демокрацията в Европа. Европейски Съюз е общественост от полезности, която към този момент не желае да приема корупционни, нелиберални трендове в личните си редици. " Има ли риск и за България? Още при започване на годината, източник на " Капитал " в Европейска комисия разясни, че, само че това не значи, че комисията автоматизирано ще стопира финансирането за страната ни. Първо ще се търсят други съществуващи принадлежности за отбрана на общия бюджет. В случая с България да вземем за пример това ще са залегналите промени в Плана за възобновяване и резистентност. С утвърждението си за проекта Европейска комисия към този момент реши, че обещаните промени са задоволителни, само че от тяхното осъществяване ще зависи дали и по какъв начин заплащанията се движат регулярно.

В тази връзка още веднъж на дневен ред излиза приемането на предстоящото законодателство по проекта в най-кратки периоди, с цел да могат и средствата за възобновяване, и кохезионните фондове, предопределени за България, да тръгнат., без който парите от проекта за възобновяване няма да бъдат налични. Проектът има нулеви шансове да бъде признат към този момент.

В същото време Европейска комисия удостовери, че без значение дали парите на една страна бъдат спрени, тя ще продължи да дължи заплащания към крайни получатели и бенефициенти, което значи, че те ще остават за сметка на бюджета.
Реклама Свързани публикации Руската рулетка с газа 22 юли 2022, 06:39 Сърбия и Унгария ще опитат да понижат газовата си взаимозависимост от Русия 18 юли 2022, 13:55 Унгария забрани износа на сила и маха тавана на цените на комуналните услуги за семействата 14 юли 2022, 15:29 Европейска комисия: Проблемите в България са едни и същи - основният прокурор и Висш съдебен съвет 13 юли 2022, 19:12 Съединени американски щати стопираха данъчен контракт с Унгария, тъй като Орбан блокира световното корпоративно облагане 13 юли 2022, 14:35 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР