Европейската комисия даде на Унгария два месеца да промени спорен

...
Европейската комисия даде на Унгария два месеца да промени спорен
Коментари Харесай

ЕС даде на Унгария два месеца да промени закон за НПО

Европейската комисия даде на Унгария два месеца да промени противоречив закон, изискващ неправителствените организации да разкриват задграничните си донори, с цел да не бъдат глобявани, съобщи Ройтерс.

Миналата година Съдът на Европейски Съюз се произнесе, че признат през 2017 година закон " вкарва дискриминационни и несправедливи ограничавания " в нарушаване на главните права, в това число правото на отбрана на персонални данни и свободата на сдружаване.

В своето решение от 18 юни 2020 година Съдът откри, че унгарският закон за неправителствените организации (Законът за прозрачност) нарушава разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на свободното придвижване на капитали и главните права за отбрана на персоналните данни и за свободата на сдружаване, предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз. По-специално Съдът акцентира, че правото на независимост на сдружаване съставлява една от най-важните основи на едно демократично и плуралистично общество и включва правата на организациите на гражданското общество да търсят, обезпечават и употребяват запаси. Съдът заключи, че унгарското законодателство заплашва ролята на гражданското общество като самостоятелен участник в демократичните общества, като подкопава правото му на независимост на сдружаване, основава климат на съмнение към организациите на гражданското общество и лимитира неприкосновеността на персоналния живот на донорите. Решенията на Съда на Европейския съюз влизат неотложно в действие в съответната страна членка.

Организациите на гражданското общество са неразривна част от нашите демокрации. Трябва да ги поддържаме, не да се борим с тях, сподели Вера Йоурова - зам.-председателка на Европейската комисия.

Днес Еврокомисията изпрати публично уведомително писмо до държавното управление на унгарския министър председател Виктор Орбан и му даде два месеца да извърши решението на Съда на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР