Европейската комисия да потърси и намери начин да защити интересите

...
Европейската комисия да потърси и намери начин да защити интересите
Коментари Харесай

Дилема в ЕС: Как да се отървем от свръхколичествата ваксини

Европейската комисия да потърси и откри метод да отбрани ползите на страните членки против риска от свръхизлишък на ваксини против Covid-19.

Това са призовали съвсем всички здравни министри от съюза по време на постоянното съвещание на Съвета по претовареност, обществена политика и здравeопазване в Брюксел на 9 декември, оповестиха от Министерския съвет. Правителството през днешния ден утвърди резултатите от присъединяване на България в този конгрес.

На него е станало ясно, че съществуващите сега съглашения за доставка на ваксини с производителите и най-много с Pfizer/BioNTech към този момент не дават отговор на потребностите.

„ От всички страни членки беше отправено настоятелно искане за понижаване и отвод на доставки по подписаното съглашение и адаптиране на количествата към потребностите на страните “, гласи държавното прессъобщение. В изявленията била откроена още „ потребността от отговорно и рационално разходване на обществен запас, както и неприемливостта на метод, при който се създават ваксини, предопределени за заличаване “.

Българският длъжностен министър на опазването на здравето Асен Меджидиев показал, че „ обстановката със свръхизлишъка от ваксини против Covid-19 е извънредно сериозна “ . Той и още девет негови сътрудници изпратили писма до Европейска комисия с оферти за решение на казуса. Те не са съответно посочени в известието от Министерски съвет, само че концепцията им била „ държавните управления отсега нататък да поръчват единствено действително нужни количества при възнаграждение след осъществени доставки – без обмисляне на ваксини за последващи години “.

В началото на акцията по договаряне и доставка на ваксини през 2021 година България поръча 12 милиона дози по договорите на Еврокомисията с производителите. Страната ни обаче се подреди на последните места по интерес към имунизационния развой. Преди дни mediapool заяви, че в следствие следва да бъдат унищожени неупотребени ваксини за над 50 млн. лева

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР