Европейската история на дуелите приключва чак през 1967, когато във

...
Европейската история на дуелите приключва чак през 1967, когато във
Коментари Харесай

Любопитната история на последните дуели в Европа

Европейската история на дуелите завършва чак през 1967, когато във Франция се води последният двубой. Германия ги не разрешава 30 години по-рано - по заповед на Хитлер, който бил гневен поради един двубой с съдбовен край.

В днешно време човек пази своите чест и достолепие пред съда. А е имало времена, когато мъжете са се дуелирали, с цел да защитят репутацията си в дуел с съперника, който ги е оскърбил или им е лишил обичаната. И дами са водили дуели , в повечето случаи от ревнивост.
 двубой Thinkstockphotos
През 19 век дуелите са необятно публикувано събитие. Достатъчно е да споменем такива известни дуелисти като съветския стихотворец Александър Пушкин , немския политик и публицист Фердинанд Ласал и сънародника му Хайнрих Хайне . През 20 век законодателството си слага за цел да усмири пристрастеностите на евентуалните дуелисти и не разрешава дуелите. В Германия последният двубой се организира през 1937 година, а последният двубой с шпаги в Европа е дуелът между двама френски депутати през 1967 година. Историята на тези дуели е толкоз забавна, че си заслужава да бъде разказана.

-->

Дуелът, който вбеси Хитлер

Участниците в дуела, който мощно разгневява Хитлер, са неговите съидейници Роланд Щрунк и Хорст Кручина. След края на Първата международна война служилият в австрийската войска Роланд Щрунк емигрира в Германия, където става прочут боен кореспондент. Работи във вестник " Völkischer Beobachter ", който е печатният орган на нацистката партия. Но в един миг стартира да допуска, че жена му има любовна връзка с известния националсоциалист Хорст Кручина. Първоначално Кручина заема висок пост в Националсоциалистическия съюз на немските студенти, а по-късно става адютант на шефа на " Hitlerjugend " Балдур декор Ширах.

Роланд Щрунк и Хорст Кручина се дуелират с револвери на 17 октомври 1937 годин а. Нито един от двамата не уцелва при първите два изстрела. Третият изстрел обаче се оказва съдбовен за Щрунк - ранен е в бедрото и умира няколко дни по-късно, макар че е опериран незабавно след дуела. Когато научава за гибелта на Щрунк, Хитлер изпада в гняв и неотложно не разрешава всякаква форма на дуели в Германия. А Кручина се сбогува с кариерата си.

Дуел по френски

Французите Гастон Дефер и Рене Рибиер влизат в историята като последните европейци, които се дуелират с шпаги. Дуелът сред голиста Рене Рибиер и шефа на фракцията на социалистите Гастон Дефер се организира на 21 април 1967 година . Ден преди този момент, в хода на дебат във френския парламент, Дефер се обръща към Рибиер с думите " Млъкни бе, глупак! ". Рене Рибиер упорства да получи опрощение, само че откакто Гастон Дефер отхвърля, оскърбеният Рибиер го извиква на двубой. Независимо от обстоятелството, че по това време дуелите във Франция към този момент са неразрешени.

Дуелът се организира в парк край Париж. Рибиер, на който по това време му следва сватба с обичаната му, избира шпагите за оръжие на дуела. А в минутите преди началото на дуела Дефер декларира, че има намерение да рани противника си на  " най-уязвимото място ", с цел да не може да извършва съпружеските си отговорности.

Макар че е по-възрастен с цели 11 години, през цялото време на двубоя Дефер е несъмнено по-добрият дуелист. Ранява съперника си в ръката, само че Рибиер не се предава - най-малкото заради обстоятелството, че на дуела участват и кореспонденти, които старателно заснимат всичко. След като Дефер ранява съперника си повторно, секундантите приключват дуела. Любопитен факт е, че секундант на Рибиер е не какъв да е, а Жан-Мари льо Пен, който по-късно става водач на френските ултрадесни националисти. Рене Рибиер губи дуела, само че раните не му пречат още на идващия ден да встъпи в брак с обичаната си.
  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР