Европейската инвестиционна банка ще подпомогне българската страна чрез устойчиви решения

...
Европейската инвестиционна банка ще подпомогне българската страна чрез устойчиви решения
Коментари Харесай

Европейската инвестиционна банка ще ни помогне за енергийния преход, оформя се голяма възможност за България

Европейската капиталова банка ще подкрепи българската страна посредством устойчиви решения в процеса по реализиране на енергиен преход. Около това се сплотиха министърът на енергетиката Владимир Малинов и вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Кирякос Какурис по време на двустранна среща. " Участието на Европейска инвестиционна банка в основни енергийни планове ще способства за тяхната сполучлива реализация “, акцентира министър Малинов.

В рамките на визитата в Министерството на енергетиката бе подписано съглашение сред " Национална електрическа компания “ ЕАД и Европейската капиталова банка за консултантска помощ в правенето на предпроектно изследване за реализацията на ПАВЕЦ " Доспат “ и " Батак “. Споразумението планува Европейска инвестиционна банка да даде на НЕК ЕАД безплатна техническа помощ за финансиране на предварителните и предпроектните изследвания.

" В осъществяването на задачите за енергиен преход пред нас към момента са на дневен ред редица провокации, в това число и съхранението на създадената сила. Помпено-акумулиращите водноелектрически централи биха могли да се трансфорат в най-големите акумулатори за предпазване на сила в района “, означи министър Малинов. По думите му българската страна ще разчита на насъбрания опит и на експертизата на Европейска инвестиционна банка в целия развой по реализацията на сходен план, който ще способства за гарантиране на сигурността на електроенергийната система на страната. От страна на вицепрезидентът Какурис бе стихотворец ангажимент за правене на всички нужни процедури за пускане на предпроектното изследване в най-кратки периоди.

По време на диалога министър Малинов и вицепрезидентът Какурис начертаха и стъпки за ускорение на дейностите по даване на техническа помощ от страна на банката при създаването на проект за развиване и вложения на комплекса “Марица-изток “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР