Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще спре до края на годината

...
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще спре до края на годината
Коментари Харесай

Европейската инвестиционна банка спира кредитирането на Турция до края на годината?

Европейската капиталова банка (ЕИБ) ще спре до края на годината отпущането на заеми на Турция за провеждането на геологопроучвателни работи по крайбрежието на Кипър, оповестиха Ройтерс и ТАСС.

" Като банка на Европейски Съюз, Европейска инвестиционна банка следва рекомендациите на Съвета на Европейски Съюз и ще приложи ограничаващ метод към новите кредитни интервенции до края на годината ", сподели представител на банката, представен от Ройтерс. Това ограничаване няма да се ползва за планове, които са свързани с частни турски компании, твърди източникът.

На 15 юли Европейски Съюз утвърди въвеждането на наказания против Турция поради геоложките изследвания в изключителната икономическа зона на Кипър. Съветът на Европейски Съюз реши да спре договарянията за подписването на Всеобхватното съглашение за въздушен превоз, да анулира провеждането на Съвета за асоцииране ЕС-Турция и да понижи финансовата помощ за Анкара през 2020 година. Диалогът на високо ниво сред Европейски Съюз и Турция също е бил спрян.

По крайбрежието в изключителната икономическа зона на Кипър са открити огромни залежи на природен газ. През 2011 година американската компания Ноубъл енерджи (Noble Energy) откри находището " Афродита ", чиито ресурси се правят оценка на почти 140 милиарда кубически метра, съобщи Българска телеграфна агенция.

Анкара, която оспорва границите на изключителната икономическа зона на Кипър, изпрати в региона кораба " Фатих ", като съобщи, че сондажите ще продължат до 3 септември.

На 10 юни управляващите в Кипър глобиха ареста на членовете на екипажа на турския сондажен транспортен съд. Въпреки това на 4 юли Турция изпрати втори транспортен съд " Явуз ", а на 18 юли и кораба " Оруч Реис " за осъществяване на геологопроучвателни работи по крайбрежието. Турските управляващи оповестиха за желанието си да насочат и четвърти сондажен транспортен съд в региона на Кипър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР